• DOLAR 32.378
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2326.059
  • ...
`Kale Açılmazsa Hasankeyf Biter!`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Önceki sene kaleden bir kaya parçasının düşmesi ve bir vatandaşın hayatını kaybetmesi sonucu ziyaretçilere kapatılan tarihi kalenin açılmaması halinde Hasankeyf`in tarihi açıdan, esnafın da iktisadi açıdan biteceği iddia ediliyor.
 
Kaymakamlık devrede
Hasankeyf`teki tarihi kalenin yeniden ziyaretçilere açılması için yoğun bir çaba sarf eden Hasankeyf Kaymakamlığı`nın gerekli tüm merciler ile irtibat halinde olduğu öğrenildi. D.S.İ. 16. Bölge Müdürlüğü`nün kale ilgili çok ciddi bir çalışma başlattığını ifade eden Hasankeyf Kaymakamı Ceyhun Dilşad Taşkın, "D.S.İ. 16. Bölge Müdürlüğü Hasankeyf`teki tarihi kalenin güçlendirilmesi için 400 günlük bir proje geliştirdi. Fizibilite denilen bu projeyi ihale etti ve ihale profesyonel bir firmada kaldı. Bu firma ile projenin daha erken bitmesi için yaptığımız görüşmelerde, firma 400 günde yetiştirmenin gayreti içerisinde olduğunu ifade etti. Tabi burada 3-4 ay sürebilecek jeolojik testler var. Kimse risk almak istemiyor. Çünkü burada insan hayatı söz konusudur. Bu nedenle herkes işini en iyi şekilde yapmak istiyor" şeklinde konuştu.
 
Esnaf, kalenin açılmamasını rant kavgası ile ilişkilendiriyor
Tarihi kalenin kapatılmasıyla birlikte çok zor günler yaşayan Hasankeyf esnafı, kalenin kapalı tutulmasını kurumların rant kavgası ile ilişkilendiriyor. Üniversite ve Kültür Bakanlığı`nın kalenin gelirini paylaşamadıklarını ileri süren Hasankeyf esnafından Şakir Öztekin, "Kalede söylendiği gibi herhangi bir tehlike yoktur. Kalenin kapatılmasının tek nedeni kurumların elde edilen geliri kendi aralarında paylaşamamasıdır. Hasankeyf üniversite ile Kültür Bakanlığı`nın rant kavgasına kurban ediliyor" dedi.
 
Hasankeyf esnaflarından İrfan Marangoz ise; "İsteyen dilediği gibi kalenin en tepesine çıkabiliyor. Bundan bir hafta 10 gün kadar önce üniversiteden hocalar ve öğrencileri kalenin tepesinde uygulamalı ders işlediler. 50-60 kişilik bir öğrenci grubu kaleye çıkabiliyorsa yerli ve yabancı turistler de çıkabilir. Kale, keyfi olarak kapatılmıştır. Kapatıldığından beri de esnaf olarak zor günler yaşıyoruz. Hepimiz göçün eşiğine geldik" ifadelerini kullandı.
(Muhyeddin Beyca - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir