• DOLAR 32.493
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2481.534
  • ...
Siyonist İşgalciden Bir Irkçılık Uygulaması Daha
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgalci devlet ordusunun Batı Şeria’nın El-Halil kentinde uyguladığı Filistinli ve İsraillilere ayrı yol uygulaması, Filistinlileri zor durumda bırakıyor. Yahudi yerleşimcilerin yoğun olduğu kent merkezinde bulunan ana cadde tamamıyla Filistinli yayaların girişine kapalı tutulurken, Filistinlilerin geçişi dar ve karışık yollarla sağlanıyor. İşgal ordusu, Filistinlilerin kullanımına kapattığı Es-Selamiyye Mahallesi’nden İbrahim Camisi’ne kadar uzanan 70 metrelik caddeyi, kısa bir süredir Filistinli yayaların kullanmasına izin veriyor. Caddeye araçlarıyla giriş yapamayan Filistinliler, ticari mal ve eşyaları taşımak için uzun süredir at veya el arabaları kullanmak zorunda kalıyor. Yahudi yerleşimciler için araç ve yaya geçişinin serbest olduğu caddede, çit ile ayrılmış, dar ve karışık yollar Filistinlilerin ge- çişleri için kullanılıyor.

Dar basamaklar, tozlu yollar
İşgal devletinin 2012’de inşa ettiği çitlerle ayrılan dar ve karışık patika yollar, dar basamaklı merdivenlerle dolu olması nedeniyle yayaların ve bisikletlilerin geçişlerini zorlaştırıyor. İsrail’in daha önce de Batı Şeria’dan İsrail’e çalışmaya giden Filistinli işçiler ile Yahudi yerleşimcilerin ayrı otobüslerde taşınması yönünde aldığı karar, ‘ırkçı’ ve ‘ayrımcı’ siyaset olarak nitelendirilmişti.

KAHİRE’DE MİLLİ MUTABAKAT GİRİŞİMİ
HAMAS Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Gazze’deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye ve Mısır İstihbarat Şefi General Rafet Şehate, Kahire’de bir araya geldi. Gazze’deki Filistin Hükümeti Sözcüsü Tahir en-Nunu, görüşmenin sıcak ve olumlu geçtiğini belirterek, görüşmede Hamas ve Fetih arasındaki milli mutabakatın uygulanmasının gerekliliğinin vurgulandığını ifade etti.

AKDENİZ’İN DOĞALGAZI İSRAİL’DE
İSRAİL, Akdeniz’de kurduğu ve ülkenin enerji ihtiyacında dışa bağımlılığını azaltmasında büyük rol oynayacak Tamar kuyusundan çıkardığı doğalgazı, ilk kez borularla İsrail’e aktardı. Başbakan Binyamin Netanyahu, “Bu İsrail ekonomisi için önemli bir gündür. Özgürlük bayramında enerji bağımsızlığında önemli bir adım attık” dedi.

Uzmanlar çıkarılan doğalgazla elektrik üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 50 düşeceğini tahmin ediyor. İsrail çıkardığı gazın 2020 sonuna doğru bir bölümünü ihraç etmeyi planlarken, enerji uzmanları Akdeniz;de bulunan Tamar kuyusunun ülkenin 40 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacağını tahmin ediyor.

Patika yollar büyük eziyet
İsrail ordusunun uygulamasına göre yollar ikiye ayrılıyor. Birincisi Yahudi yerleşimcilerin kullandığı geniş caddeler. İkincisi ise Filistinlilerin kullandığı, çitlerle caddelerden ayrılmış dar ve karışık patika yollar. Bebek arabaları ya da ticari eşyaların geçişi neredeyse imkansız.

Bu haberler de ilginizi çekebilir