• DOLAR 32.645
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2495.949
  • ...
Süleymaniye’de kriz: İstihbarat ve terörle mücadele birimi sorumluları değiştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Süleymaniye’de İstihbarat Birimi Kurumu (Zanyari) ve terörle mücadele birimi sorumluların değiştirilmesi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eşbaşkanları arasında krize neden oldu.

Rûdaw muhabiri Horvan Rafet, Zanyari ve terörle mücadele birimindeki değişikliklerin Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin isteği doğrultusunda gerçekleştiğini aktardı. Kubad Talabani kritik makamlardaki sorumluların resmi bir kararla değiştirilmesi için talepte bulundu.

İstihbarat Kurumu Zanyari’deki değişiklikler

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı’na bağlı İstihbarat Kurumu’nun (Zanyari) sorumluluğunu KYB’nin Bağdat Parlamentosu Grup Başkanı Ala Talabani’nin kardeşi Muhammed Tahsin Talabani vekaleten yürütüyordu. Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı’nın onayı olmadan vekaleten yürütülen görev için asaleten bir atama yapılması önerisinde bulunuldu.

KYB Eş Başkanı Bafıl Talabani, Zanyari başkanlığına ataması yapılmak üzere Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı’na terörle mücadele biriminde görevli önemli komutanlardan Eji Emin’in adını sundu. Emin’in terörle mücadele biriminde daha önce önemli görevler üstlendiği öğrenildi.

Terörle Mücadele Birimi’ndeki değişiklikler

Süleymaniye’deki bir diğer kritik değişiklik ise KYB Eşbaşakanı Lahur Şeyh Cengi Talabani’nin kardeşi Polad Şeyh Cengi’nin sorumluluğunu yaptığı Terörle Mücadele Birimi’nde gerçekleştirildi. Terörle Mücadele Birimi Müdürlüğü’ne de Bafıl Talabani tarafından yeni bir isim atandı. Talabani bu göreve Terörle Mücadele Birimi’nin üst düzey komutanı Wahab Halepçeyi’yi atadı.

Ayrıca, Zanyari ve Terörle Mücadele Birimi’nin farklı birimlerine de Bafıl Talabani’ye yakın isimlerin atandığı öğrenildi. Kritik mevkilere atananların kaç kişi oldukları açıklanmadı.

KYB Eşbaşkanları arasında söz konusu değişikliklerle ilgili bir kaç süren krizin sonucunda Perşembe günü öğlen saatlerinde taraflara bağlı güçler Süleymaniye’de harekete geçti. Lahur Şeyh Cengi Talabani, söz konusu atamalara itiraz etti.

Edinilen bilgilere göre, Bafıl Talabani ile Lahur Şeyh Cengi aralarındaki krizi çözmek için bir kaç gün müzakerelerde bulundu. Ancak dün Zanyari’nin merkezine Muhammed Tahsin Talabani’yi değiştirmek için askeri bir gücün gönderilmesi taraflar arasındaki krizin büyümesine neden oldu.

Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Şeyh Cafer’e bağlı Altın Kuvvetleri ile KYB Siyasi Yüksek Kurulu Başkanı Kosret Resul’e bağlı özel tümen birliği görev değişikliklerini gerçekleştirmek üzere dün Zanyari’nin merkezinin bulunduğu Qelaçwalan’a gitti. Zanyari’nin merkezine giden güçler Muhammed Tahsin Talabani ve danışmanını gözaltına aldı.

Rudaw muhabiri, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in krizi çözmek için dün özel bir uçakla Bağdat’tan Süleymaniye’ye geldiğini belirtti. Muhabirimiz ayrıca, İran ve ABD’nin özel heyetlerinin de KYB Eşbaşkanları ile görüşerek değişiklikleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmelerini istediğini aktardı.

Kaynak; Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir