• DOLAR 32.581
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2486.686
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Haziran ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.801,6 TL, yoksulluk sınırı ise 8.003,1 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Haziran ayında Mayıs ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,21’lik bir artış yaşandı. Haziran ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 10,98 artışla margarin, yüzde 9,56 artışla sucuk, yüzde 8,3 artışla dana eti, yüzde 7,11 artışla hazır et yemekleri; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 28,18 azalışla sarımsak, yüzde 17,62 azalışla patlıcan, yüzde 15,31 azalışla domates, yüzde 12,23 azalışla dolmalık biber madde fiyatlarında yaşandı.

Haziran ayında Mayıs ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,96’lık bir artış gözlenirken; Haziran ayında Mayıs ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,88’lik bir artış oldu. Aydınlanma madde fiyatında ise Haziran ayında Mayıs ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

Eğitim ve Kişisel Temizlik Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 2,39’luk bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Mayıs ayına göre değişimin yüzde 51,6 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 9,97 artışla sportif faaliyetler için yapılan ödemeler, yüzde 8,54 artışla çocuk kitapları madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,32 azalışla tiyatro, yüzde 0,56 azalışla bilgisayar fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 3,15’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 14,6 artışla makyaj malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Mayıs ayına göre yüzde 0,7 azalışla sabun fiyatında düşüş gözlemlendi.

Haziran ayında Mayıs ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,57’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 3,6 artışla telefon onarımı, 3,22 artışla telefon yedek parçaları madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Giyim ve Ulaşım Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Haziran ayında Mayıs ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 2,55’lik bir artış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 6,53 artışla gömlek, yüzde 5,56 artışla ceket, yüzde 4,69 artışla takım elbise madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Mayıs ayına göre yüzde 0,99 azalışla eşofman, yüzde 0,28 azalışla ayakkabı madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi.

Haziran ayında Mayıs ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 2,28’lik bir artış olduğu belirlendi. Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 12,37 artışla araba kiralama ücreti, yüzde 9,67 artışla şehirlerarası otobüs ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Mayıs ayına göre yüzde 0,56 azalışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretlerde düşüş gözlemlendi.

Haziran ayında Mayıs ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,18’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 2,28 artışla hastane yatak ücreti, yüzde 1,98 artışla ameliyat ücreti fiyatlarında olduğu tespit edildi. 

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 4,51’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 9,63 artışla fayans madde fiyatlarında olduğu gözlendi.