• DOLAR 32.319
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2295.429
  • ...
Şanlıurfa'da konut fiyatları bir yılda yüzde 50 ile 80 oranında arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'de son aylarda her sektörde yaşanan fiyat artışı, gayrimenkul sektörüne de yansıdı.

Şanlıurfa'da mühittine göre konut fiyatları yüzde 50 ile yüzde 80 arasında artarken, kent genelinde ise kiralık ev bulamama sıkıntısı yaşandı.

Şanlıurfa Emlakçılar Odası Eski Başkanı Fatih Topal, konut fiyatlarının artmasının nedeni son aylarda çeşitli ürünlerde yaşanan fiyat artışından dolayı kaynaklandığını ifade etti.

"Şanlıurfa'da yüzde 50 ile 80 arası konut fiyatlarında artış oldu"

Türkiye'de son günlerde çeşitli ürün kalemlerine yapılan fiyat artışlarının konut fiyatlarına yansıdığını ifade eden Topal, "Türkiye'de birçok sektörde çeşitli ürünlerde fiyat artışı oldu. Tabii olarak bu artışlar gayrimenkul sektörüne de yansıdı. Konut sektöründe özellikle maliyetin artması konut fiyatlarında yüzde 50 ile yüzde 80 arasında bir fiyat artışına neden oldu. Türkiye ortalamasına göre değerlendirildiği zaman Şanlıurfa'da  mühitine ve segmentine göre konut fiyatlarında yüzde 50 ile yüzde 80 arası artış oldu." şeklinde konuştu.

"Şanlıurfa'da konut azlığı oluştu"

Şanlıurfa'da geçen seneye oranla kira fiyatlarında da artış yaşandığını belirten Topal, "Türkiye'deki konut fiyatlarının artışına paralel olarak kira fiyatları da yükseldi. Dolayısıyla Şanlıurfa'da kira fiyatları yüzde 30 ile yüzde 45 arasında yükseldi. Devletin konut kredisi desteği ve Müteahhitlerin ellerindeki ev stokları sayesinde ciddi bir konut satışı yaşandı.  Dolayısıyla Şanlıurfa'da konut azlığı oluştu. Konut kredisi oranlarının düşürülmesinden ötürü müşteriler ev almaya yöneldiğinden Urfa'da kiralık ev bulma sıkıntısı yaşandı. Dolayısıyla kiralarda da bir artış oldu. 6'ıncı, 7'inci ve 8'inci aylar, memurların tayin dönemidir. Urfa'da görev yapan polis ve öğretmenler, daha tayin yerlerine gitmeden,  tayin ve göç aldığımızdan dolayı bir anda talep fazlalığı oldu. Bundan dolayı kiralık ev sıkıntısı Urfa'da baş göstermeye başladı." ifadelerini kullandı.

"Vatandaşların Temmuz- Ağustos dönemini değerlendirerek konut almalarını tavsiye ediyoruz"

Konut satışlarının azalmasının sebeplerine değinen Topal, "Konut satışlarının azalmasının birinci sebebi; ev fiyatlarının aşırı derecede artış göstermesidir. İkincisi;  insanların alım gücünün azalması ve üçüncüsü ise kredi ile ev alan çalışanların kredi oranlarının yüksek olmasından dolayı kredi çekememesinden dolayıdır. Yaz aylarında Urfa'da konut satışları düşmüştür. Temmuz-Ağustos dönemlerinde stoklarımız elimizde mevcuttur. Önümüzdeki ayda stokların artmasını bekliyoruz. Geçen sene yapılmaya başlayan evler bu sene bittiğinden dolayı konut fazlalığı olacaktır. Bundan dolayı Temmuz-Ağustos dönemi hatta Eylül'e doğru fazladan konut stoğu olacaktır. İnşaat maliyetlerinin de sürekli artmasından dolayı 9'uncu ve 10'uncu aydan sonra zam furyası bekliyoruz. Vatandaşların Temmuz- Ağustos dönemini değerlendirerek konut almalarını tavsiye ediyoruz. Aksi durumda 9'uncu ayın ortalarından itibaren Eylül-Ekim dönemi hem konut stokları azalacak hem de fiyatlar artacaktır. Vatandaşların bu dönemleri iyi değerlendirerek konut almalarını tavsiye ederiz. " diye konuştu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir