• DOLAR 32.418
  • EURO 35.447
  • ALTIN 2326.681
  • ...
BAŞIBOŞ KÖPEKLER NEDEN  DURDURULAMIYOR?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mehmet Tahir Özsoy - Doğruhaber

Şanlıurfa'da sokak köpekleri tarafından saldırıya uğrayan 11 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti. Kuduz tanısı konulan çocuk uzun süren tedaviye rağmen kurtarılamadı. Son birkaç hafta içerisinde 2 çocuk bir kadın sokak köpeklerinin saldırısında hayatını kaybetti. Sokak köpekleri insan hayatını ciddi anlamda tehdit edecek seviyeye vardı. Şehir içinde mahalle ve sokaklarda sürüler halinde dolaşan bu köpekler, çocuk, kadın ve zayıf gördüğü kişilere topluca saldırarak ölümlerine sebebiyet verebiliyor. Belediye ve hayvan barınma evlerinin bunlarla yeterince ilgilenmediği ve gerekli aşı ile bakımlarının da düzenli yapılmadığı ortada. Hayvanları koruma dernekleri ve sözde hayvan severlerin istismar ettiği bu konu her gün yeni ölümlerin gerçekleşmesine neden oluyor. Tedbir alınmazsa her gün sayısı artan bu sokak köpeklerinin tehdit boyutunda da artış meydana gelecek. Şuan bile birçok yerden insanlar çocuklarını yalnız dışarıya gönderirken tedirgin oluyor. Zira sokaklarda onlarca köpek başıboş gezip sağa sola saldırmakta.

HÜDA PAR: İNSANLARIN CAN GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA

Haftalık gündem değerlendirmesinde bu konuya değinen HÜDA PAR, da ‘Hayvanları Koruma Kanun Teklifi’ bu sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini belirtmişti. Başıboş köpeklerin toplu yaşam alanlarında artan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedilmişti: “Geçtiğimiz günlerde biri çocuk olmak üzere iki vatandaşın başıboş köpeklerin saldırısı sonucu ağır yaralanması, sahipsiz sokak hayvanlarının oluşturduğu tehlikenin büyüklüğünü bir kez daha gündeme taşımıştır. Başıboş köpeklerin toplu yaşam alanlarında artan yoğunluğu, insanların can güvenliğini tehdit etmektedir. Bu durum, hayvanlar için de tehlike arz etmektedir. Açlık, hastalık ve trafik kazaları gibi nedenlerle pek çoğu telef olmaktadır. Park, bahçe, mezarlık ve bazı tenha alanları sahiplenerek sürü psikolojisi ile saldırganlaşabilmektedirler. Trafik kazalarına da pek çok kez sebep olan başıboş hayvanlar hem kendilerini hem insan hayatını tehlikeye atmaktadır.”  

“SOKAK HAYVANLARI İÇİN DAİMİ BARINAK ALANLARI İNŞA EDİLMELİ”

İnsan hayatını tehdit eden sokak köpeklerine yönelik tavrın değişmesi gerektiğinin altının çizildiği Değerlendirmede, “Meclise sunulan ‘Hayvanları Koruma Kanun Teklifi’, bu sorunu daha da içinden çıkılmaz bir noktaya taşımaktadır. İnsan hayatının sokak hayvanlarınca tehdit edilmesi ve bunun parlamento tarafından çözümünden kaçınılması, doğrudan bir medeniyet problemidir. Söz konusu tavır bir an önce terk edilmeli, sokak hayvanları için daimî barınak alanları inşa edilerek kent merkezleri bu tehlikeden kurtarılmalıdır. Bu açıdan söz konusu kanun teklifi soruna çözüm olabilecek şekilde değiştirilmelidir.” ifadelerine yer verildi. 

SON AYLARDA YAŞANAN SOKAK KÖPEĞİ SALDIRILARI

 11 YAŞINDAKİ ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Şanlıurfa'da sokak köpekleri tarafından saldırıya uğrayan 11 yaşındaki çocuk kurtarılamadı. Olay Akçakale İlçesi'ne bağlı Adnan Menderes Mahallesi’nde meydana geldi. Bölgeden aktarılan bilgilere göre, geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda sokak köpekleri 11 yaşındaki K.İ. isimli çocuğa saldırdı. Saldırı sonrasında küçük çocukta birtakım sağlık sorunları yaşandığını fark eden ailesi, çocuğu doktora götürdü. Kuduz tanısı konuldu Kuduz tanısı konulan küçük çocuk Ankara'ya götürülerek tedavi altına alındı. Uzun süren tedaviye rağmen kurtarılamayan çocuk hayatını kaybetti. Olayın ardından çocuğun ailesinin belediyeye tazminat davası açmaya hazırlandığı ifade edildi.

3.5 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Antalya’da sevmek istediği köpeğin saldırısına uğrayan 3,5 yaşındaki çocuk, ölümden döndü. Kafası, kulağı ve kollarından yaralanan küçük çocuk, 50’ye yakın dikiş atıldı. Dehşete düşüren olay, 2 Haziran Çarşamba günü saat 16.00 sıralarında Muratpaşa ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 639 sokak üzerinde meydana geldi. Anne Mediha Nur Çetin (23), 3,5 yaşındaki oğlu Yağız ile birlikte akrabalarını ziyarete gitti. Eve dönüş yolunda ise Çetin, sokak üzerinde taksi çağırma butonuna basacağı sırada oğlu sokaktaki bir kurt köpeğini sevmek istedi. Bu sırada köpek Yağız'ın üzerine atlayarak saldırmaya başladı. Köpek, küçük çocuğu altına alıp ısırmaya başlarken, şoka uğrayan anne, bir yandan çocuğunu kurtarmaya çalıştı, diğer yandan da çevredekilerden yardım talep etti. Küçük Yağız, bu sırada başka bir köpeğin saldırgan köpeği ısırması sayesinde saldırının devamından kurtuldu.

Başından, kolundan ve kulağından aldığı ısırıklarla kanlar içerisinden kalan Yağız, olay yerine çağrılan ambulansla Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Hastanede kulağı, kafası ve koluna 50'ye yakın dikiş atılan küçük çocuk tedavisinin ardından taburcu edildi.

BURSA’DA SOKAK KÖPEĞİ 8 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA SALDIRDI

8 yaşındaki çocuk başıboş bir sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Çocuğu, bölgede bulunan kağıt toplayıcısı kurtardı. Bursa’nın İznik ilçesinde, Orman İşletme Şefi Kamil Doğan’ın oğlu olan 8 yaşındaki Mehmet Alper Doğan şefliğe gitmek için yolun karşısına geçmek istedi. O sırada başıboş gezen bir sokak köpeği çocuğa saldırdı. Çocuğun yardımına bölgede kağıt toplayan bir genç yetişti. Yüzünden ağır şekilde yaralanan Mehmet Alper Doğan, hastanede tedavi altına alındı. Çocuğun yüzündeki yara izinin ömür boyu kalacağı ifade edildi.

ADANA'DA SOKAK KÖPEKLERİNİN SALDIRISI ÖLDÜRDÜ

Adana'da, geçtiğimiz aylarda yağış sonrası portakal bahçesini kontrole giden Hatip Sayılgan (60), 5 sokak köpeğinin saldırması sonucu hayatını kaybetti. Olay, merkez Seyhan ilçesinin kırsal Yalmanlı Mahallesi'nde meydana geldi. İki gün süren yağmurun ardından öğleden sonra portakal bahçesini kontrole giden Hatip Sayılgan, akşam olmasına rağmen dönmeyince yakınları telefonla arayarak kendisine ulaşmak istedi. Sayılgan, telefonunu açmayınca, yakınları kontrol etmek için traktör ile bahçeye gitti. Köpek havlamalarını fark edip, sesin geldiği yöne doğru giden Sayılgan'ın yeğeni Mehmet Ali Baysal, 3 köpeğin dayısının üzerinde olduğunu iki köpeğin ise başında beklediğini gördü. Bu kez köpekler, Baysal'ı fark edip, saldırdı. Bunun üzerine Baysal, av tüfeği ile köpeklere ateş ederek, birini öldürdü. Olay yerine sevk edilen sağlık ekibinin yaptığı kontrolde Sayılgan'ın hayatını kaybettiği belirlendi. 

İSTANBUL'DA SOKAK KÖPEKLERİ BİR KADINA SALDIRDI

İstanbul Kartal'daki geçtiğimiz ay Dragos sahilinde sürü halinde gezen sokak köpekleri, bir kadına saldırdı. Köpeğini gezdirmek için sahilde yürüyüşe çıkan kadının etrafını bir anda saran

sokak köpekleri, şahsın köpeğini parçalamaya çalıştı. Köpeğini çevredeki vatandaşların yardımıyla kurtaran kadın, daha sonra sokak köpeklerinin saldırısına uğradı. Vatandaş kamerasına yansıyan görüntülerde, halkın duruma tepki gösterdiği görüldü. 

SOKAK KÖPEKLERİ DEHŞETİ YAŞATTI!

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde bir kadın sokakta başıboş bir şekilde dolaşan köpeklerin saldırısına uğradı. Çantasıyla kendini korumaya çalışan kadının yardımına ise mahalle sakinleri koştu. Olay, Akyazı İlçesi Cumhuriyet Mahallesinde meydana geldi. Sabah erken saatlerde sokakta yürüdüğü sırada başıboş gezen köpeklerin saldırısına uğrayan kadın, kendini çantasıyla korumaya çalıştı. Çantasını sallayarak köpekleri uzaklaştırmak isteyen kadın yoğun çabalarına rağmen köpekleri uzaklaştıramazken kadının yardımına mahalleli koştu. Vatandaşların yardımıyla köpekler kaçarken, saldırıya uğrayan kadın yere yığıldı. Bu anlar ise bölgede bulunan bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kayıt altına alındı. 

MALATYA'DA 8 SOKAK KÖPEĞİ KADINA SALDIRDI

Malatya'da, çocuğunun kitaplarını okuldan almaya giden Saime Yeşil (40), evinin yakınında 8 sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Köpekler, Yeşil'in vücudunun çeşitli yerlerini parçalarken, hastanede 18 dikiş atıldı. Olay, geçtiğimiz şubat ayında merkez ilçe Yeşilyurt'a bağlı Tecde Mahallesi'nde meydana geldi. Kızının kitaplarını okuldan almaya giden Saime Yeşil, evinin yakınında bir anda 8 sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Önce Yeşil'in yanına yaklaşan köpekler, daha sonra ısırmaya başladı. Köpeklerin saldırısıyla yere düşen Yeşil, defalarca ayağa kalkmaya çalıştı ancak ayağa kalkamadı. Yeşil, çevredekilerin yardımıyla köpeklerden uzaklaştırıldı. 8 köpek Yeşil'in vücudunun çeşitli bölgelerini ısırırken, vatandaşlar tarafından Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Olay sonrası hastanede tedavisi tamamlanan Yeşil, evinde kontrol altına alındı.

DANIŞTAY: KÖPEK SALDIRISINDA VALİLİK VE BELEDİYELERİ SORUMLU TUTTU

Danıştay 8. Dairesi, sokak köpekleri tarafından bir vatandaşın ısırılmasında, ilçe belediyesinin yanı sıra büyükşehir belediyesi ile valiliğin de sorumlu olduğuna hükmetti. Konya'nın Karatay ilçesinde yaşayan bir kişi, sahipsiz köpekler tarafından saldırıya uğradı. Köpeklerin ısırdığı kişi, kuduz tedavisi gördü. Yaşanan olay nedeniyle idarenin hizmet kusuru bulunduğunu ileri süren kişi, Karatay Belediye Başkanlığı aleyhine Konya 1. İdare Mahkemesi'nde 3 bin lira manevi tazminat istemiyle dava açtı. Yargılama sonucunda mahkeme, olayda ilçe belediyesinin hizmet kusuru bulunduğuna, başıboş köpeklerin saldırması sonucu yaralanan ve tedavi gören davacının yaşadığı acı, elem ile üzüntüsünün hafifletilebilmesi amacıyla 3 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Yerel mahkemenin kararında, insan ve çevre sağlığı açısından tehdit mahiyetinde bulunan sokak hayvanlarını toplayıp rehabilite etme konusunda davalı idarenin görevini gereği gibi yapmadığı ve kusur sorumluluğu bulunduğu belirtildi.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir