• DOLAR 32.514
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2436.094
  • ...
TÜBİTAK Fen Lisesine 3 bin başvuru
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, iki Bakanlık arasında "Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İş Birliği Protokolü"nü imzaladı. Bakan Varank, buradaki konuşmasında, protokolle bilimin ışığında, gençlik ve spor alanındaki nitelikli Ar-Ge projelerinin sayısını artırmayı ve bu alanda yetkin insan kaynağını daha da geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Protokol sayesinde çok boyutlu iş birliği mekanizmaları geliştireceklerini dile getiren Varank, bunların başında gençlere ve spora yönelik Ar-Ge çalışmalarının, TÜBİTAK'ın Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamına alınmasının geldiğini anlattı. Varank, bakanlıkların belirleyeceği önceliklere göre Gençlik ve Spor Çağrı Programı'nı hayata geçireceklerine işaret ederek, bu çağrılara başvurup başarılı bulunan projeleri yüzde 50 eş finansman modeliyle destekleyeceklerini, 2023'e kadar her yıl yeni bir çağrı açmayı planladıklarını bildirdi.

5 GİRİŞİMCİYE 1 MİLYON LİRA ÖDÜL

Son dönemde Türkiye'den milyar doların üzerinde değerlemeye sahip girişimcilerin çıktığını anımsatan Varank, spor ve gençlik alanında da verilen desteklerle yakında yeni "Turcorn"ların görülebileceğine inandığını söyledi. Varank, bu kapsamda, firmaları güçlendirmek ve motive etmek amacıyla spor teknolojileri başlığı altında her yıl seçilecek başarılı 5 girişimciye 1 milyon lira ödül verileceğini bildirdi.

TÜBİTAK FEN LİSESİ ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATACAK

Varank, bu yıl başlattıkları TÜBİTAK Fen Lisesine de değinerek, "2-4 Temmuz'da okulumuz için başvuruları toplamıştık. Hamdolsun büyük bir ilgiyle karşılaştık. 90 kişilik kontenjana yüzde 1’lik dilimden 3 bine yakın başvuru oldu. İnanıyorum ki bu okul, dünya çapında değer gören, dünya çapında ses getiren bilim insanlarını mezun edecek bir okul olacak ve önemli başarılara imza atacak." dedi.

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİK

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Gençlik ve spor alanında bilimsel araştırma ve geliştirme projelerinin niteliğini artırmak, nitelikli insan kaynağı gelişimine katkıda bulunmak, gençlerin girişimciliğini desteklemek, bilime ilgisini artırmak, kişisel, bilimsel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak konularında önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Protokolle birlikte, spor araştırmaları alanında TÜBİTAK'la kapsamlı bir çağrı programına çıkılması ve spor alanında bireysel girişimciliğin desteklenmesi gibi Türkiye'de ilk olma niteliği taşıyan önemli çalışmalar başlatılacak. Bu program sayesinde, gençlerimizi yakından ilgilendiren önemli konu başlıklarında hem iş birliklerimiz hem de bilimsel arka planımız güçlenmiş olacak" dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir