• DOLAR 32.534
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2432.041
  • ...
Almanya`da Müslümanların bayramları da resmi tatil olsun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
“İş dünyasının geleceği” adlı bir rapor hazırlayan Robert Bosch Vakfı Uzmanlar Komisyonu, Hıristiyanlık kaynaklı Paskalya tatilinde Almanya gündemine damga vuran bir öneride bulunarak Müslümanların bayramlarının da resmi tatil olarak tanınmasını istedi. Tatiller konusunda mevcut hukuki düzenlemenin “dinlere giderek artan farklı muamele” olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Müslüman bayramlarının tanınmasının farklı muameleyi kaldıracağına, Müslümanları “teyit, tasdik edilmiş” hissettireceğine dikkat çekti. Paskalya tatilindeyken gelen öneriye İslami kuruluşlar tam destek verdi. Almanya`da “dini cemaat olarak” tanınmış dinlerin kutsal günleri, bayramları o inanç mensupları için resmi tatil olarak uygulanıyor.

Konuyu WAZ gazetesine değerlendiren Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek, “Ramazan ve Kurban bayramları resmi tatil olsun” dedi. Almanya`da eyaletlerin Müslümanlar için resmi tatilleri uygulamaya koymaları gerektiğini vurgulayan Mazyek, “Müslümanların bayramlarının da resmi tatil olması uyum için ve toplumumuzda tolerans adına önemli bir sinyal olur.” ifadesini kullandı. Bunun bütün vatandaşlar için tatil günü ve işlerin durması anlamına gelmediğine hatırlatan Mazyek, resmi tatil olursa Kurban ve Ramazan bayramlarında çalışmayan Müslüman çalışanların, Paskalya`da çalışamayan iş arkadaşlarının yerine çalışabileceğine dikkat çekti.

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) Dönem Sözcüsü Erol Pürlü ise bayramların resmi tatil olmasını önceden beri talep ettiklerini hatırlatarak, “Devlet anlaşmaları yapılan Hamburg ve Bremen`de bu konuda da görüşmeler devam ediyor. Diğer cemaatlerin nasıl bu hakları varsa Müslümanların da eşit haklara kavuşmasını istiyoruz. Entegrasyonu ciddiye alan herkes bunu desteklemeli.” dedi.

Öneriye destek veren Sosyal Demokrat Parti de “Müslüman ve Yahudilerin dini bayramlarının resmi bayram statüsüne alınmasının bu toplumlara dönük iyi bir işaret olacağını” bildirdi. Ancak Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partili politikacı Wolfgang Bosbach karşı çıktı. Bunun gerekli olmadığını söyleyen Bosbach, Almanya`nın hiçbir İslami geleneği olmadığını ileri sürdü. CDU`lu hukuk uzmanı Patrick Sensburg ise önce mevcut tatilleri korumak gerektiğini belirtti.

Konu Alman basının da geniş yankı buldu. Spiegel Online, Almanya`da 4 milyon Müslüman`ın bulunduğuna dikkat çekti.

Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir