• DOLAR 32.569
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2430.809
  • ...
Hamas'ın Batı Şeria'daki lideri belli oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hamas, seçim sürecinin tamamlanması ardından hareketin 2021-2025 dönemi için Batı Şeria'daki lideri olarak Salih el-Aruri'nin seçildiğini duyurdu.

Yurt dışında yaşayan Aruri, işgal hapishanelerinde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın kuruluşuna katılma suçundan mahkum olarak yaklaşık 18 yılını geçirmişti. 

Aruri'nin seçilmesiyle dört bölgede (Gazze Şeridi, Batı Şeria, cezaevleri ve yurtdışı) seçimler tamamlamış olacak.

Geçtiğimiz 10 Mart’ta Yahya Sinvar’ın yeniden Gazze sorumlusu, 12 Nisan'da ise Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’in Mahir Salah'ın halefi olarak hareketin yurt dışı sorumlusu seçildiği bildirilmişti.

Tutuklu Selame el-Katavi de hareketin cezaevlerindeki yüksek liderlik komitesi başkanlığına seçilmişti.

Hamas’ın dört yılda bir yapılan söz konusu seçimleri adaylığa dayalı değil. Tüm illerde küçük teşkilatlanma alanlarında küçük bir idari organın, ardından daha büyük teşkilatlanma alanlarında büyük idari organın, sonrasında yerel siyasi konseyin seçtiği orta şura üyelerinin seçilmesi yoluyla aşamalı seçimler düzenleniyor.

Yerel politikacının, en nihayetinde Siyasi Büro başkanı ve Yüksek Şura Konseyi’ndeki temsilcisi gibi Genel Büro ve Yüksek Şura’nın daha yüksek organlarını seçen Genel Büro üyelerini seçmesi bekleniyor. Sırada Şura Konseyi başkanının, Genel Siyasi Büro’nun ve Büro Başkanı’nın seçimi var.

Genel Şura Konseyi'nin Hamas dahilindeki en yüksek liderlik makamı olan Siyasi Büro başkanını seçmek için toplanması bekleniyor. İsmail Heniyye’nin 2017'den bu yana başkanlığında bulunduğu Siyasi Büro liderliğine devam edeceği düşünülüyor. Nitekim kişilerin yerlerinde kalması dolayısıyla Hamas içerisindeki değişim sınırlı kalıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir