• DOLAR 32.33
  • EURO 35.082
  • ALTIN 2297.658
  • ...
Zuma destekçileri Güney Afrika'yı 'yönetilemez' hale getirmekle tehdit etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yolsuzluk davasında müfettişlere ifade vermeyi defalarca reddettiği gerekçesiyle hakkında mahkemeye saygısızlık suçundan 15 ay hapis cezası verilen Zuma, “Anayasal haklarım ülkenin anayasa mahkemesi hâkimleri tarafından ihlal edildi” dedi.

AFP’nin haberine göre, taraftarları, Zuma’nın hapsedilmesi halinde Güney Afrika'yı ‘yönetilemez’ hale getireceklerini söylediler.

Ancak Zuma hakkında karar verildikten sonra mahkeme, hapis cezasını bozmak için yapılan temyiz başvurusunu değerlendirmeyi kabul etti. Mahkeme eski cumhurbaşkanının teslim olması için son bir tarih belirledi, ancak kararı uygulama niyetinde olduğuna dair herhangi bir belirti de göstermedi.

Zuma taraftarları, bir gövde gösterisinde, ANC (Afrika Ulusal Kongresi) kıyafetleri giyerek, cumhurbaşkanının KwaZulu-Natal eyaletinin Nkandla şehrindeki evinin çevresinde haftalarca kamp kurmuştu.

Zuma, Güney Afrikalı yetkililerle alay ederek, “Polisi burada gördüğümde tüm bu insanları aşıp da bana nasıl ulaşacaklarını merak ettim” dedi. Destekçilerinden Lindkohli Mavalala AFP'ye verdiği demeçte, "Eğer (Polis Teşkilatı Bakanı) Becky Seely buraya Zuma’yı tutuklamak için gelirse, işe evvela bizimle başlamalıdır" dedi. Zuma'nın hapse girmesini önlemeye ant içen protestocular, Başkan Cyril Ramaphosa'yı istifaya çağırdılar. Öfkeli bir destekçi, "Ramaphosa'nın istifa etmesi gerektiğini söylemek için buradayız. Pazartesi'nden itibaren ülkeyi yönetilemez hale getireceğiz" dedi.

79 yaşındaki eski cumhurbaşkanı Pazar günü teslim olmazsa, polise onu tutuklaması için üç gün daha verilecek. Güney Afrikalı hukuk profesörü Kathleen Powell, Zuma'nın temyizini dinleme kararının Anayasa Mahkemesi'nin kararını askıya almadığını söyledi.

İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi Partisi (ANC), hafta sonu boyunca, Zuma’nın evinde konuşmak için temsilciler gönderdi. Zuma’nın evi, başkan olduğu sırada vergi mükelleflerinin parasıyla yaklaşık 24 milyon dolarlık bir maliyetle yenilenmişti.

Zuma destekçileri ile yolsuzlukla mücadele için söz veren Ramaphosa taraftarları arasında ciddi bir kriz patlak verebilir.

Zuma ayrıca, rüşvet davasına karışmakla da suçlanıyor. İddiaya göre, yaklaşık 3,3 milyar dolar değerinde bir sözleşme verilen Fransız savunma grubu Thales'ten dört milyon rand (yaklaşık 275.000 dolar) aldı.

kaynak; şarkul evsat

Bu haberler de ilginizi çekebilir