• DOLAR 32.501
  • EURO 34.602
  • ALTIN 2502.252
  • ...
Tarihte Bugün: 5 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

5 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;   

 1517: Mekke ve Medine, Osmanlı topraklarına katıldı. 400 yıllık Osmanlı hâkimiyetinde kalan Hicaz Toprakları, bu dönemde hiçbir tehlike yaşamadan hacıların ziyaretine açık olmuştur. Daha sonra Osmanlı’nın çöküşüne de sebep olan milliyetçilik akımıyla beraber Arap toprakları ile beraber Hicaz da Osmanlı’dan ayrılmıştır. (Mekke ve Medine, Osmanlı topraklarına katıldı)

1830: Fransa, Cezayir’i işgal etti. Oruç Reis ve kardeşi Barbaros Hayreddin tarafından ele geçirilen Cezayir, yaklaşık üç yüz yıllık Osmanlı idaresinden sonra, Osmanlı’daki iç karışıklıktan yararlanan Fransa’nın işgaline uğramıştır. Yaklaşık yüz otuz yıl Fransa hâkimiyetinde kalan Cezayir, bu dönemde tarihinin en büyük acılarını yaşamış ve bağımsızlığına da büyük bedeller ödeyerek kavuşmuştur. (Fransa, Cezayir’i işgal etti)

1964: 20 Mayıs Darbe Girişimi’nin başı Albay Talat Aydemir idam edildi. Aydemir, 22 Şubat 1962’de darbe girişimi nedeniyle emekli edilmişti. Darbe girişimini 21 Mayıs 1963’te tekrarlayınca yargılandı ve idama mahkûm oldu. (Albay Talat Aydemir idam edildi)

1967: Siyonist terör şebekesinin sözde Savunma Bakanı Moşe Dayan 5 Temmuz 1967’de, Gazze’yi ilhak ettiklerini açıkladı. (Gazze işgal edildi)

1977: Pakistan Genelkurmay Başkanı Ziya ül Hak darbe yaptı, başbakan Zülfikar Ali Butto tutuklandı. Pakistan’da şeriat ilan eden Ziya ül Hak 1988’de ABD büyükelçisinin ve kurmaylarının da bulunduğu uçağın düşürülmesi sonucu hayatını kaybedene kadar yönetimde kalmıştır. Ölümünün ardından seçimleri açık farkla kazanan Zülfikar Ali Butto’nun kızı Benazir Butto başbakan olmuştur. (Pakistan Genelkurmay Başkanı Ziya ül Hak darbe yaptı)

1993: Erzincan Başbağlar’da 33 Müslüman şehid edildi.

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinin Başbağlar köyü, 5 Temmuz 1993 akşamı ezan okunurken basıldı. Camiden çıkarılan cemaat köy meydanında toplandı. Evlerden de isim-isim anons yapılarak insanlar dışarı çıkartıldı.

Pkk-Dhkpc işbirliği ile tek suçları dindar olmak olan Başbağlar Köyü, korkunç bir katliamdan geçirilecekti.

5 Temmuz Pazartesi akşamı 20.00’de başlayan katliam saat 22.00’ye kadar sürdü. Köyün giriş çıkışları tutuldu, telefonlar kesildi. Sonrasında köy halkı kurşuna dizildi. Olay yerinde 28 Müslüman şehid oldu. 5 kişi ateşe verilen evlerin içinde yakıldı. Köylülerin kendi imkânları ile yaptırdığı okul, cami, köy odaları, imam evi, mahalle odaları, öğretmen lojmanı, yüzlerce hayvan, 5 araç ve 191 ev, lav silahları, el bombaları, dinamit ve yanıcı kimyasallarla yakıldı.

Gece 01.00 sularında Başpınar Jandarma Karakolu’na haber verildiği halde, ihbara itibar edilmedi. Sabah 05.00 sıralarında komşu köye sığınan bir vatandaşın İstanbul’daki oğlunu, oğlunun da Kemaliye kaymakamını aramasıyla devlet olaydan haberdar oldu.

Bundan tam 28 yıl önce 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan Başbağlar Katliamı’nı isim isim kimin yaptığı belirlenmese de, katliamı yapan zihniyet belliydi.

Olayın faillerinin belli olmasına ve aradan geçen onca yıla rağmen açılan sözde davada kimse ceza almadı. Mağdurların kanının yerde kalması ise mazlum ailelerin acısını ikiye katladı. Madımak Olayı’nda kıyameti koparan güruh, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu, tamamen masum olan insanların katliama uğraması karşısında neredeyse sevinçlerini gizlemiyorlardı. (Erzincan Başbağlar’da 33 Müslüman şehid edildi)

2014: Uluslararası Af Örgütü, “Modern Mısır’ın ‘En Kötü’ Yılı” başlığı ile Mısır’daki hak ihlallerine ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda Sisi cuntasının askeri darbesi sonrasında, 16 binden fazla kişinin gözaltına alındığı ve zindanlarda 80 kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı. (“Modern Mısır’ın ‘En Kötü’ Yılı”)

2009: Komünist Çin yönetimi, sayıları kesin olmamakla beraber, 5 Temmuz 2009’da Doğu Türkistan’ın Urumçi şehrinde gerçekleştirdiği katliamla binlerce Uygurlu Müslümanı katletti. (Urumçi katliamı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir