• DOLAR 32.428
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.97
  • ...
Mısır'dan Libya'ya yakın yeni donanma üssü: Üsse Sisi'nin yaptığı darbe tarihinin ismi verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır'ın darbe ile iş başına gelerek Cumhurbaşkanlığı makamını gasp eden Abdulfettah es-Sisi, bugün  Cercub bölgesinde ‘3 Temmuz Deniz Üssü’nün açılışını yaptı.

Mısır’ın kuzeybatısında bulunan Cercub bölgesindeki Negaila şehrinde bulunan üssün, Libya sınırına olan yakın olması (200 kilometre) dikkat çekiyor.

Törene Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin üst düzey liderlerinin yanı sıra çok sayıda siyasetçi, üst düzey Arap yetkililer, savunma bakanları ve çeşitli ülkelerden genelkurmay başkanları katıldı.

Törene her ne kadar Yunan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos’un da katılacağı iddia edilse de törende yer almadığı görüldü.

Törende yer alan bir diğer isim BAE’yi filli olarak yöneten ve Mısır’ın son yıllarda açtığı neredeyse tüm askeri üslerin açılış törenlerine katılan BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid oldu.

Mısır medyası: Üssün amacı Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki etkisini kırmak

Mısır'daki bazı medya organları, üssün açılışını "Türkiye’nin Libya ve Doğu Akdeniz’de etkisini kısıtlama amaçlı" olarak servis etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi ise üsse ilişkin, "3 Temmuz Deniz Üssü, Mısır deniz gücüne yeni bir ilave güçtür. Bu, deniz kuvvetlerinin geliştirilmesine yönelik kapsamlı kalkınma planının bir parçasıdır. Üs, her türlü zorluk ve riskle yüzleşmek için Kızıldeniz ve Akdeniz, kaçakçılık ve yasadışı göçle mücadelenin yanı sıra Bahreyn'deki Mısır kuvvetlerine lojistik destek sağlamak için merkez haline gelecektir." dedi.

Üsse "3 Temmuz" darbesinin ismi verildi

Üsse "3 Temmuz" isminin verilmesi ise dikkat çekiyor. Nitekim, Sisi, 3 Temmuz 2013’te seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik darbe girişimini başlatmıştı.

Mısır’ın bu bölgede birkaç hava üssü daha bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Habata Hava Üssü. Üs, Libya sınırına en yakın hava üssü olarak biliniyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir