• DOLAR 32.584
  • EURO 34.689
  • ALTIN 2526.988
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'nin karşılandığı Malatya'da başlayan kayısı hasadı tüm hızıyla devam ediyor.

Silkeleme usulüyle toplanan yaş kayısıların bir kısmı paketlenip ihraç edilirken, bir kısmı ise kükürtleme, bir kısmı organik gün kurusu yapılması için güneşin altına seriliyor.

Malatya Ticaret Borsası Başkanlığı ev sahipliğinde, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan ve Doç. Dr. Meltem Türkyılmaz, kayısıların kükürtlenmesinde kullanacak kükürtleme odasının tasarımı ve kükürtleme parametrelerinin belirlenmesi başlıklı TÜBİTAK projesi geliştirdi.

 

Geliştirilen projeyle 16 saat süren kayısı kükürtleme işleminin 2 saate düşürülmesi planlanıyor.

Avrupa'ya ihraç edilen kuru kayısıda 2,2 ppm'lik kükürt oranının daha kolay yakalanacağı kükürt odası, büyük bir sorunu da ortadan kaldıracak.

Yeşilyurt ilçesinde bulunan kayısı bahçesinde kurulan, bilim adamlarının geliştirdiği kükürtleme odalarında incelemelerde bulunan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, bu çalışmalarla birlikte işçilik maliyetlerinde ciddi anlamda bir gerileme söz konusu olacağını ve ekonomik anlamda da kükürt düşürme işlemi esnasında yaşadıkları sorun ve sıkıntıların ortadan kalkacağını söyledi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan

"Kükürtleme odaları yöntemi hayata geçerse maliyetlerde ciddi anlamda gerileme olacak"

Özcan, "Kayısı üretimi için bir tarafta sahada hızla çalışılırken, bir taraftan da akademik çalışmalara ciddi anlamda önem veriyoruz. Bugün Ankara Üniversitesi Gıda Fakültemizden iki tane kıymetli hocamızın uzun süredir özellikle kükürtleme konusunda hem kısa sürede kükürtleme hem de kükürt miktarını ihracata göre uygun şekle dönüştürmede gerçekleştirdikleri bir TÜBİTAK projesi var. Bu çok önemli bir proje. Biz her fırsatta kükürtle yaşadığımız problemleri ve sıkıntıları gerek kamuoyuyla gerekse Tarım Bakanlığıyla ve gıda denetim kontrol kamu denetimcilerimizle paylaşıyoruz. Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatta uygulanan 2,2 ppm kükürt kuralı ve iç piyasada ülke sınırları içerisinde bütün tüketicilerimizin de tüketimine sunduğumuz kaysıdaki 2 bin ppm kuralı nedeniyle üretimde de tüketiciye gittiği ana kadar da kükürtle ilgili önemli sıkıntılar yaşıyorduk. Şu anda sizlere ifade edeceğimiz projeyle hem çok kısa süre içerisinde kükürtleme hem de uygun miktarda kükürt dioksit gazıyla da kükürtleme yöntemini anlatacağız. Dolayısıyla çok hızlı ve uygun miktarda kükürtleme yöntemiyle inşallah önümüzdeki yıllarda, daha büyük kapasiteli denemelerle hem uygun kükürt miktarının olduğu hale dönüştürerek hem de çok hızlı bir şekilde kükürtleme yapacağız. Bu çalışmalarla birlikte işçilik maliyetlerinde ciddi anlamda bir gerileme söz konusu olacak. Böylece ekonomik anlamda kükürt düşürme işlemi esnasında yaşadığımız sorun ve sıkıntılar da ortadan kalkacak." diye kaydetti.

Doç. Dr. Meltem Türkyılmaz

"16 saate kadar süren kükürtleme işlemini yaklaşık 2 saate düşürmeyi hedefliyoruz"

Doç. Dr. Meltem Türkyılmaz, "Yaptığımız çalışmalarda geleneksel kükürtleme yönteminin en önemli eksikliğinin ortamda oluşan kükürt dioksit gazının kontrol edilmemesinden kaynaklandığını tespit ettik. İçeride kükürt konsantrasyonu kontrol edilemediği için de oluşan kükürtlenmiş kuru kayısının hangi düzeyde kükürt içerdiği tespit edilemiyor. Ama bizim yaptığımız yöntemde doğrudan istediğimiz konsantrasyondaki kükürt gazını odaya verebiliyoruz. Dolayısıyla da oda içerisinde bulunan her bir kayısı tanesine istediğimiz düzeyde kükürt dioksit gazını ulaştırmış oluyoruz. Odadan kayısımızı çıkarttığımızda her bir kayısı tanesi aynı düzeyde kükürt dioksit içerir. Yaptığımız çalışmalarla sadece kükürtleme işlemini standart bir hale getirip 2 bin pmm düzeyinde içeren kayısı üretmek değil, bunun yanı sıra çiftçimize daha hızlı işlem gerçekleştirme sağlamak için, şu anda 16 saate kadar süren kükürtleme işlemini yaklaşık 2 saate kadar düşürmeyi hedeflediğimiz bir çalışma yürütüyoruz." dedi.

"Eğer istediğimiz düzeyde kükürt içeren bir kuru kayısı üretimi gerçekleştirebilirsek, dünya çapında yaptığımız satışlarda yüzde 75 oranında daha fazla kâr elde edebileceğiz"

Türkyılmaz, "Bu çalışmanın sonunda hem iç piyasada kükürtlü kayısı üreten çiftçimizin karşı karşıya kaldığı idari para cezalarından kurtulabilecek hem de ihracatta yaşadığımız mevcut kükürtlü kayısılarımızın çoğunun sınır dışı edilme sorununu kaldırabilecek. Çünkü bu durum kükürtlü kuru kayısımızın itibarının düşmesine dolayısıyla düşük fiyattan alıcı bulmasına neden oluyor. Yaptığımız kabaca hesaplamaya göre eğer istediğimiz düzeyde kükürt içeren bir kuru kayısı üretimi gerçekleştirebilirsek, dünya çapında yaptığımız satışlarda yüzde 75 oranında daha fazla kâr elde edebileceğimizi görüyoruz. Ülkenin kuru kayısıdan elde ettiği gelirin de en az yüzde 75 artacağını düşünüyoruz." dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız