• DOLAR 32.553
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2426.89
  • ...
Bir otoyol projesi: Karadağ yönetimi ülkeyi Çin'e peşkeş mi çekiyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Küçük ve tarihi bir Balkan ülkesi olan Karadağ'da Çin devletine ait şirketin yaptığı büyük otoyol projesi ülkede büyük tepki çekiyor.

Yaklaşık 620 bin nüfusa ve 5 milyar dolar büyüklüğünde bir ekonomiye sahip olan Karadağ'da yönetim, Çin'e yaptırılan otoyol projesi nedeniyle sert bir biçimde eleştiriliyor, hatta ülkeye ihanetle suçlanıyor.

Bu projeye göre ülkenin Adriyatik Denizi sahilindeki Bari şehrinden başlayacak olan otoyol, başkent Podgoritsa'dan geçip ülkenin doğusundaki Sırbistan sınırına kadar sürecek. 1,5 milyar dolara mal olacak proje için bu sene Çin'den 1,5 milyar dolar borç alındı. Çin'den daha önce de alınan borçlarla Karadağ'ın Çin'e borcu 2 milyar doları aşarken toplam kamu borcunun milli gelirine oranı %100'ü aştı, böylece bu otoyol projesi nedeniyle 2021'de Karadağ dünyanın en borçlu ülkelerinden biri oldu.

"Çin'e peşkeş çeken bir savurganlık"
Karadağ uluslararası bir transit güzergahı üzerinde değil. Bu nedenle Karadağ halkı bu projeyi ülkeyi Çin'e peşkeş çeken bir savurganlık olarak niteliyor. Bu ay Çin'e borcun ilk taksitinin ödenmesi gerekiyor ancak Karadağ'ın bu parayı ödeyemeyeceği tahmin ediliyor.

Karadağ halkı ödenemeyen borç yüzünden Karadağ'ın havaalanı, liman ve önemli tesislerinin Çin'e verilmesinden endişe ediyor.

"Bir memurun Ferrari alması gibi bir şey"
Podgoritsa Üniversitesi akademisyenlerinden ve mevcut Karadağ yönetiminin muhalifi olduğunu gizlemeyen Mladen Grgic bu proje için "Bu otoyol projesi benim gibi bir memurun borçla Ferrari satın almaya çalışması gibi bir şey. Karadağ bu projenin yüklediği borçlarla Çin'e peşkeş çekilme ve iflas etme tehlikeleriyle karşı karşıya" dedi.

Uzmanlar Karadağ'ın bu otoyol projesini hem gereksiz hem de 1,5 milyar dolarlık tutarıyla çok pahalı maliyetli bulup Karadağ yönetiminin proje üzerinden büyük bir yolsuzluk gerçekleştirme ihtimaline de değiniyorlar. Çin'in bu proje için Karadağ yönetimine rüşvet verdiği iddiaları da yayılıyor.

Karadağ yönetimi ise bu suçlamaları reddederek dağlık bir ülke olan Karadağ'ın bu otoyola ihtiyacı olduğunu, bu otoyolla Bari limanı üzerinden Balkanların içlerine ulaşımla Karadağ'ı transit merkezine dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir