• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Malatya'da 2021 yılı tahmini kayısı rekoltesi açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Vali Aydın Baruş, Valilik toplantı salonunda Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu üyeleriyle bir araya gelerek, 2021 yılı tahmini kayısı rekoltesini açıkladı.

Baruş, "Yaş kayısı rekoltesi 391 bin 88 ton, yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 46 bin 931 ton, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 344 bin 158 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı 86 bin 39 ton olarak tahmin edilmektedir." dedi.

Malatya ekonomisi içerisinde kuru kayısı üretiminin rolünün çok büyük olduğunu hatırlatan Vali Baruş, "Çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve kayısı ticareti ile uğraşan tacirlerimiz her yıl kayısı tahmini rekoltesini merakla bekliyorlar. Bir önceki yıla göre 2020-2021 yılı arasında gerçekleştirilen kuru kayısı ihracatında ton başına elde edilen gelir, dolar bazında yüzde 28 oranında artış göstermiş. Bu Malatya ve kuru kayısı üreticileri için sevindirici bir rakam." diye konuştu.

İlçe Orman ve Tarım müdürlükleri tarafından 5-22 Nisan tarihleri arasında kayısı verim değerlerinin bağımsız olarak İstatistik Veri Ağı Sistemine dönemler halinde girildiğini belirten Baruş, şöyle devam etti:

"Kayısı yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bin 200 rakım altı bölgelerde 26-27 Mart tarihlerinde meydana gelen zirai don, yine takip eden süreçte çiçeklenme döneminde olan bölgelerde lokal yağışlara bağlı döllenme problemleri nedeniyle verim kayıpları yaşanmıştır. Ayrıca 9-10 Mayıs tarihlerinde aralıklı olarak, bin 400 rakım ve üzeri bölgelerde meydana gelen zirai don, yine lokal bölgelerde yaşanan aşırı rüzgâr ve fırtına nedeniyle meyve dökülme şeklinde bazı verim kayıpları yaşanmıştır. Tespit komisyonu tarafından kayısı üretim alanları için doğal afetlerle ilgili riskler bitinceye ve yüksek rakımlardaki kayısı ağaçlarının çiçekleri meyveye dönünceye kadar beklendikten sonra komisyon tarafından kayısı ağaçlarının verimiyle ilgili saha çalışmaları ilimizin rakım ve iklim koşulları baz alınarak yapılmıştır. İlimiz genelinde Kayısı Rekolte Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalara göre tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Kayısı Rekolte Tahmin Komisyonu kararının 4 Haziran tarihinde alınarak aynı gün içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bildirildiğini söyleyen Baruş, Tarım ve Orman Bakanlığının komisyon icmalini inceleyerek 28 Haziran'da komisyon kararını ve rekolte tahmin icmalini yayımlamak üzere İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderdiğini kaydetti.

Baruş, "2021 yılı için Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kayısı rekoltesini, yaş kayısı olarak 391 bin 88 ton, yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 46 bin 931 ton, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 344 bin 158 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı 86 bin 39 ton olarak tahmin edilmektedir." dedi.

Baruş son olarak, kayısı hasadının herkese hayırlı olması temennisinde bulundu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir