• DOLAR 32.326
  • EURO 35.119
  • ALTIN 2302.391
  • ...
Nusaybin Meslek Yüksekokulunun temeli atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kısa süre önce Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenen imza töreninde MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, “Neriman ve Celal Özel Nusaybin Meslek Yüksekokulu” binasının yapımını üstlenen hayırsever iş insanı Ömer Özel’in karşılıklı olarak imzaladığı protokolün ardından bina yapım çalışmaları için temel atma töreni düzenlendi.

Temel atma törenine; Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Emre Yalçın, MAÜ Fakülte Dekanları ve Yüksekokul Müdürleri katılım gösterdi.

Törende konuşan Vali Demirtaş, devasa bir eğitim yatırımının ilk harcını koymaktan büyük heyecan duyduğunu söyledi.

Gerçekleştirilen her yatırım ve projenin Mardin için büyük anlam ve önem taşıdığını kaydeden Vali Demirtaş, “Fakat eğitim yatırımlarımıza, diğerlerinden farklı bir gözle bakıyorum. Zira eğitim, bir milletin istikametini belirleyen, milletler nezdindeki yerini tayin eden, en önemli unsurdur. Bununla birlikte çocuklarımızı, gençlerimizi geleceğin dünyasına hazırladığımız sürecin adıdır. Dolayısıyla eğitim hizmetlerini evlatlarımızın tümünün erişebileceği bir biçimde sunulmasının ilk ve en önemli şartı, eğitim altyapısının güçlendirilmesinden geçiyor. Bu bağlamda ülkemiz genelinde olduğu gibi, Mardin’imizde de eğitim altyapısının güçlendirilmesine yönelik çalışmalarımızı, yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. Mardin merkez ve ilçelerimizde evlatlarımızı modern eğitim kampüsleriyle buluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş

“Mardin’i mevcut potansiyelinin üzerine hep birlikte taşıyacağız”

Vali Demirtaş, şöyle konuştu: “Yapımı gerçekleştirilecek olan meslek yüksekokulumuz tamamlandığında, Nusaybin ilçemiz 4 bin 200 metrekare kapalı alanda hizmet verecek, yeni ve modern bir meslek yüksekokulu binasına kavuşacaktır. Bilinmelidir ki üniversite, sadece bir kampüsten, hizmet binalarından ve sağladığı imkânlardan ibaret değildir. Üniversiteler, bulunduğu kentin kültürüne, sanatına, sosyal ve ekonomik hayatına istikamet çizen müesseselerdir. Dolayısıyla kentten ve kent yaşantısından soyutlanamaz. Meslek yüksekokulumuz da Nusaybin’de bu işlevi üstlenecek, Nusaybin’in kent yaşantısına canlılık ve hareketlilik kazandıracaktır. Kamu kurumları, yerel yönetimler, STK’lar, özel sektör ve bu kentin insanlarının aynı çatı altında buluşmasıyla, Mardin’i mevcut potansiyelinin üzerine hep birlikte taşıyacağız. Bunun için yegâne şart; birlik, beraberlik ve kardeşliğimizdir. Bizler yan yana ve omuz omuza durduğumuz sürece; aramıza nifak sokmaya çalışanlar, birliğimizi, dirliğimizi ve kardeşliğimizi bozmaya çalışanlar asla emellerine ulaşamayacaktır. Her ne olursa olsun bu coğrafyada huzur, barış ve kardeşlik türkülerini söylemeye devam edeceğiz. Bu vesileyle Nusaybin Neriman ve Celal Özel Meslek Yüksekokulumuzun Mardin’imize, Nusaybin’imize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu devasa eğitim yatırımını Nusaybin’imize kazandıran Ömer Özel’e, kıymetli validesi Neriman Özel’e ve değerli babası Celal Özel’e, şahsım ve Mardinli hemşerilerim adına teşekkür ediyorum.”

“Bina 4 bin 400 metrekare kullanım alanına sahip olacak”

Uzun zamandır Mardin Artuklu Üniversitesi Nusaybin Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin Mardin merkezde geçici binalarında eğitim gördüklerini hatırlatan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, şunları söyledi:

“Girişimlerimiz sonucu Nusaybin Meslek Yüksekokulunun tekrar evine dönerek eğitime daha donanımlı bina olanakları ile başlayacak olması bizleri ziyadesiyle memnun etti. Hayırsever iş insanımızın yapımını üstlendiği meslek yüksekokulu binası için kendisine minnettarız. Hayırsever iş insanı Ömer Özel Bey’in bu adımının çok anlamlı olduğunu ifade etmek istiyorum. Bildiğiniz üzere üniversitemizde yeni açılan Tıp Fakültemizin eğitim ve hastane binalarının yapımını, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültemizin binasının yapımını hayırsever iş insanları üstlendiler ve yakında bu binalarımızın da temelini atacağız inşallah. Ekonomik daralmanın yaşandığı şu günlerde devletimizin bütçesinden tek kuruş harcanmadan, hayırseverlerimizin katkılarıyla bu önemli eğitim binalarının üniversitemize kazandırılması çok önemli bir başarı ve kazanımdır. En kısa sürede tamamlanacak olan binaların öğrenciler ile buluşmasını temenni ediyor, üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.”

MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar

Bina projesi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Özcoşar, “Yapılacak olan binanın mimari ve mekânsal kurgusunda; iklim, topoğrafya gibi fiziksel etmenlerle birlikte sosyokültürel veriler etkili olmuş ve Selçuklu mimarisinden elemanlar ile birlikte yerel ve modern mimari sentezlenmiştir. 4.150 metrekaresi kapalı olmak üzere yaklaşık 4400 metrekare kullanım alanına sahip binanın biçimlenmesinde, özellikle eğitim ve çalışma mekânlarında gün ışığından maksimum derecede faydalanma fikri en önemli etmenlerden biri olmuştur. Bu bakış açısı ile mekânlar doğu, batı ve güneyden ışık alacak şekilde tasarlanmıştır. Bilindiği üzere 2000 yılında yapılan kazılarda elde edilen yazıtlara istinaden Mor Yakup Manastırının dünyanın en eski üniversitesi olduğu düşünülmektedir ve giriş kapısının bir kısmı hala ayakta durmaktadır. Proje alanının güney kısmında tasarlanan giriş kapısı ve kolonatlı yaya aksı ile tarihi kapıya atıfta bulunulmuş ve eğitimin önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.” dedi.

Özcoşar, 4 bin 150 metrekaresi kapalı olmak üzere yaklaşık 4 bin 400 metrekare kullanım alanına sahip olacak olan binada; 9 adet derslik, 100 kişilik çok amaçlı salon, Kütüphane, Bilgisayar Laboratuvarı ve 104 metrekare kafeterya alanlarının yer alacağı bilgisini paylaşarak öğrencilerin daha konforlu bir alan içerisinde eğitim alacaklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından butona basılarak Neriman ve Celal Özel Nusaybin Meslek Yüksekokulu binasının temeline ilk harç döküldü. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir