• DOLAR 32.554
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2425.598
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul İstanbul'un geleceğini kurtarma projesidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreninde (Sazlıdere Barajı Mevkii - Başakşehir) konuştu.

"Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz." diyen Erdoğan, Kanal İstanbul projesini bundan 11 yıl önce paylaştıklarını hatırlattı.

Erdoğan, "Türkiye'nin bu süreçte yaşadığı iç ve dış badireler sebebiyle maalesef projenin ilerlemesi biraz gecikti. Bugün tüm hazırlıkları tamamlayıp proje kapsamındaki ilk köprünün temelini atmak üzere bir aradayız." dedi.

"Her büyük geminin geçişi şehir için büyük risk anlamına geliyor"

İstanbul Boğazı'nın dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, "Boğaz'dan 1930'lu yıllarda yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Sadece şehir içi ulaşım için 54 ayrı iskelede günde 500 bin kişilik insan trafiği de söz konusudur. Boğaz'dan geçen gemilerin uzunlukları 50 metreden 350 metreye kadar yükseldi. Her büyük geminin geçişi şehir için büyük risk anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Büyük gemilerin geçişi için Boğaz'ın kapatılmak zorunda kalması ve gemiler arasında bırakılması gereken mesafe ciddi zaman kayıplarına yol açıyor. Projeksiyonlara göre 2050 yılında Boğaz'dan geçecek gemi sayısının 78 bine ulaşması bekleniyor oysa Boğaz'ın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindir." diye konuştu.

"İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi"

"Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz." Diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Her ne kadar birileri kendi yetki alanlarında olmayan hususlarla ilgili 'bize sorulmadı' diye sızlanıyorsa da projenin her aşaması hukuka ve bilime uygun şekilde yürütüldü ve tamamlandı. 'Bize sorulmadı' diyenlere sesleniyorum, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır.

"Bugüne kadar dikili bir ağacınız yok"

Kanal İstanbul'a karşı çıkan CHP'yi eleştiren Erdoğan, "Yahu sizin zaten bu ülkede bugüne kadar dikili bir ağacınız yok. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaptık, orda da öyle çıldırdınız. Marmaray'ı yaptık, yine aynı şekilde önümüzü kesmeye çalıştınız. Çılgınlar gibi... Ama yaptık. Avrasya Tüneli'ni, Osmangazi'yi yaptık, İstanbul - İzmir yolunu yaptık onun da önünü kesmek istediniz. Dinlemedik, dedik ki 'Kervan yürür' ve kervan yürüdü." dedi.

"Usulsüzlük olsaydı şimdiye kadar çoktan ortaya çıkardı"

Kanal İstanbul'a yönelik eleştirilere işaret eden Erdoğan, "Zaten bu hususlarda en küçük bir eksiklik, usulsüzlük olsaydı şimdiye kadar çoktan ortaya çıkardı. Bilimsel çalışmalara göre en makul, verimli hat olarak burası seçildi. 11 ayrı üniversiteden toplam 234 uzman görev aldı." diye konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir