• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kızılay’ın kan bağış aracı Bingöl'de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Coronavirus (Covid-19) salgını dolayısıyla kan stoklarında büyük oranda azalma görülmesiyle birlikte Kızılay, birçok ilde olduğu gibi Bingöl’de kan bağışı kampanyası düzenledi.

Kızılay Diyarbakır Güney Anadolu Bölge Kan Merkezi Kan Bağış Tırı, Genç Caddesi Saat Kulesi önünde kurularak, kan bağışı kabul etmeye başladı. Kan vermek isteyen vatandaşlar, sosyal mesafe kurallarına riayet ederek stantlarda kan bağışında bulundu. 

Günlük 110 ünite kan bağışlandı

Günlük 110 ünite kan bağışının verildiği belirten Kızılay Diyarbakır Kan Bağış Merkezi Bölge Koordinatörü Mehmet Kaddafi Mücde,  kan bağışına vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, kan bağışı yapan Bingöllü vatandaşlara duyarlıklarından dolayı teşekkür etti.

6 İlde 48 hastanenin kan ihtiyacını karşılamak için kan bağış organizasyonları düzenlediklerini ifade eden Mücde, "Kan, yaşam için hayati bir öneme sahiptir. Sağlıklı kişilerin vücudu kanı kendi üretmektedir. Fakat talasemi, lösemi ve kanser hastaları kan ve kan ürünlerini dışarıdan sağlamak zorundalar. Bu nedenle bu kişilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için mutlaka düzenli olarak kan almaları gerekmektedir. Bunun dışında acil olarak yapılması gereken ameliyatlar için de kan ve kan ürünlerine ihtiyaç vardır. Günümüz teknolojisi ile kanın tek kaynağı sağlıklı bireylerin yapmış oldukları kan bağışlarıdır. Kızılay ülke genelinde devlet ve özel tüm hastanelerin kan ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadır. Malum Coronavirus salgını ile mücadelede alınan tedbirler nedeniyle Kızılay kan stokları hızla azalmaktadır. İleride yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına kan bağışı yapılması çok büyük önem arz etmektedir. Bu hem vicdani bir sorumluluk hem de vahim tabloların oluşmaması adına vicdani bir zorunluluktur. Azalan kan stoklarını kritik düzeyin üzerinde tutmak adına Kızılay Diyarbakır Güney Anadolu Bölge Kan Merkezi bölgesinde bulunan 6 ildeki (Diyarbakır, Batman, Mardin, Bingöl, Siirt ve Şırnak) 48 hastanenin kan ihtiyacını karşılamak için kan bağış organizasyonları düzenlemektedir. Bu kapsamda Kızılayın kan bağış aracı 04 Temmuz 2021 tarihine kadar 10.00-18:30 saatleri arasında Bingöl Dörtyol kavşağı Saat Kulesi önünde hizmet vermektedir." diye konuştu.

Her sağlıklı birey kan bağışında bulunabilir

18-65 yaş arası 50 kilogramın üzerinde olan her sağlıklı bireyin Kızılay’a kan bağışı yapabileceğini dile getiren Mücde,  erkekler için yılda 4, kadınlar için ise yılda 3 kere kan bağışlamanın sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.

15 dakikanızı verin 3 can kurtarın

Kan vermenin 15 dakika süren basit bir işlem olduğuna işaret eden Mücde, "Bu 15 dakika süren işlem içerisinde vatandaşlarımızın sağlığına olumsuz etki edecek herhangi bir şey yok. Kızılay kan merkezleri hastane değil, sağlıklı insanların geldikleri, 2 saatte bir dezenfektan uygulamasıyla temizlenen hijyenik ortamlar. Hayat kurtarmak adına 15 dakikamızı ayırarak başkasının bir ömrü olabiliriz ve unutmayalım ki bu kan bir gün bize veya sevdiklerimize de lazım olabilir. Bir ünite kan, 3 can demektir. Ne kadar çok duyarlılık o kadar çok hayat kurtarmak demektir. Bingöllü vatandaşlarımızı kan vermeye davet ediyorum. Şimdiden tüm Bingöllülere teşekkür ederiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir