• DOLAR 32.314
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2278.473
  • ...
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Gaziantep’te 8 projenin açılışını yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından yaptırılan ve İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın 2015 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen Türkiye’nin ilk ve tek Antep Fıstığı Lisanslı Deposu’nda düzenlenen törende konuşan Bakan Varank, 55 Milyon TL bütçe ile gerçekleştirilen 8 farklı projenin toplu açılışı için kente geldiğini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Gaziantep’e kazandırdıkları projelerin resmi açılışları vesilesiyle kente geldiğini belirten Varank, “Biliyorsunuz gazi şehrimize en son sayın Cumhurbaşkanımızla beraber gelmiştik. Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali olan Teknofest’i, Türkiye’nin sanayi alanında lokomotiflerinden olan Gaziantep’te gerçekleştirmiş ve o gün de toplu açılışlar yapmıştık.Hamdolsun bugün yine yatırımlar ve açılışlar için Gaziantep’teyiz.” dedi.

55 milyon lira yatırım bedeli olan 8 projenin resmi açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatan Varank, projelerin, Gaziantep’, bölgeye ve Türkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını diledi.

“Yüzde 7 büyümeyle G-20 ülkeleri arasında en çok büyüyen ikinci ülkeyiz”

Sağlıkta ve ekonomide yüzyılın en zorlu sınavlarından biri olan Covid-19 salgınıyla karşı karşıya olunan bir dönemde yatırımlardan taviz vermediklerini ifade eden Varank, “Bir taraftan milletimizin sağlığını güvence altına alırken, diğer taraftan refahını koruyabilmek adına yatırım, istihdam, üretim ve ihracat istikametinden milim sapmadan yolumuza devam ediyoruz. Bu zorlu dönemde sanayicimizin, çalışanlarımızın ve tüm vatandaşlarımızın üzerindeki yükü hafifletebilmek adına, toplamda 661 milyar lirayı bulan hibe ve destek paketlerini devreye aldık. Bakınız yılın ilk çeyreğinde gösterdiğimiz yüzde 7 büyümeyle G-20 ülkeleri arasında en çok büyüyen ikinci ülkeyiz.” ifadelerini kullandı.

“Daha çok çalışmamız gerektiğinin farkındayız”

Üretim cephesinde önemli başarılara imza attıklarını ifade eden Varank, “Sanayi üretimimiz nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 66 oranında artış göstererek oldukça başarılı bir performans gösterdi. Bu yüksek artış oranı her ne kadar baz etkisini içerse de üretim cephesinin güçlü bir toparlanmayı başardığının ispatıdır. Bunun istihdama olan yansıması da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor.  Hamdolsun nisan ayında sanayi sektörü kayıtlı istihdamı, toplamda 4 milyon 700 bine dayanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. İşte bu başarıların asıl mimarları, pandemi döneminde dahi yatırım iştahını kaybetmeyen, üretimden geri durmayan sanayicilerimiz ve emekçilerimizdir. Peki, biz bu başarıları yeterli görüyor muyuz? Elbette hayır. Daha çok çalışmamız gerektiğinin farkındayız. Bunun için Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı gündemini hep diri tutmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“CHP’li belediye başkanlarının Gaziantep’in belediyeciliğinden öğrenecekleri çok şey var”

CHP’nin geçtiğimiz hafta Gaziantep’te gerçekleştirdiği çalıştay sonrasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabı üzerinden AK Parti’nin esnafı ziyaret etmediği yönündeki açıklamasına “kara propaganda” diyerek tepki gösteren Varank, şunları söyledi:

“Biz çalışırken, muhalefet de tek işi olan kara propagandaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ana muhalefet partisinin genel başkanı tüm CHP’li belediye başkanlarıyla Gaziantep’te bir çalıştay yapmış. Çok da iyi yapmış. Zira başta Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP’li belediye başkanlarının Gaziantep’in belediyeciliğinden, Fatma Şahin başkanımızın hizmetlerinden öğrenecekleri çok şey var. İnşallah buradan bir şeyler kapıp öyle dönmüşlerdir. Tabi buradayken Kılıçdaroğlu bir tweet atmış. Neymiş efendim Gaziantep esnafını iktidardan kimse ziyaret etmiyormuş. Gaziantepli esnafımız kibar insanlar, misafire saygısızlık etmezler. Kılıçdaroğlu’nun da misafir olduğunu bilip ona göre muamele etmişlerdir. Ama Antepliler çok iyi biliyor, vekillerimiz, büyükşehir belediye başkanımız, il başkanımız, ilçe belediye başkanlarımız her gün sokaktalar. Bizim adeta rutinimiz bu. Bu beyefendiler gibi sosyal medya pozlarıyla, kurgu ziyaretlerle, aforizmalarla yapmaz.”

“Lisanslı depoculuğu çok önemsiyoruz”

Antep fıstığı Lisanslı Deposu’nun kente yapılmasının önemli olduğunu belirten Varank, “Lisanslı depoculuğu çok önemsiyor, şehirlerimizin kalkınmasında önemli bir kulvar olduğu için bakanlık olarak farklı illerde bu projelere destekler sağlıyoruz. Gaziantep Ticaret Borsası ile birlikte buraya inşa ettiğimiz Antep fıstığı Lisanslı Deposu sayesinde bölgede 200 bin kişiye ekmek kapısı olan Antep fıstığını, çiftçilerin hakkını koruyacak şekilde depolayacağız. 10 bin ton kapasiteli Türkiye’nin en büyük ve en modern lisanslı depoculuk işletmesi sayesinde serbest piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarının önüne geçilecek. Çiftçiler ellerindeki elektronik ürün senedini teminat göstererek ticaret yapabilecek. Ben 14 milyon liralık bu güzel yatırımın bölge çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

“Sağlıklı, kaliteli ve katma değeri yüksek tarım ürünlerinin üretilmesini hedefliyoruz”

Bugünkü 2’inci açılışın yaklaşık 5 buçuk milyon liralık yatırıma sahip Tarım Okulu ve Meyve Sebze İşleme Tesisi olduğunu belirten Varank, “Gaziantep Büyükşehir Belediyemizin vizyon çalışmalarından olan bu projeyle organik tarımın yaygınlaştırılması, sağlıklı, kaliteli ve katma değeri yüksek tarım ürünlerinin üretilmesini hedefliyoruz. Tabi bu ürünlerin işlenerek pazarlanmasını varılacak nihai nokta olarak görüyoruz. Bu projede kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Tesiste günlük 600 kilogram yaş meyveden 60 kilogram kuru meyve elde ediliyor. 25 dekarı kapalı, 25 dekarı açık sera olmak üzere 50 dekarlık alanda üretim çalışmaları devam ediyor. Hep diyoruz, girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız bizim gözbebeklerimiz. Onlar, büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolun cesur öncüleri. Biz de onları her alanda desteklemeye devam ediyoruz. Girişimcilerimize, küçük işletmelerimize, sanayicimize seviye atlatacak altyapıları Gaziantep’e kazandırıyoruz.” dedi.

3’üncü projenin Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi olduğunu belirten Varank, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin bu merkezinde özel sektörün yararlanabileceği prototip tasarımlar ve girişimcilik alanlarında faaliyetler yürütüldüğünü bildirdi.

3,1 milyon liralık proje bütçesine sahip merkezde şu ana kadar yatırıma dönüşebilecek bir çok projeye danışmanlık yapıldığını belirten Varank, ilerleyen zamanlarda merkezin tüm bölgeye hizmet verecek bir yapıya dönüşeceğini ifade etti.

Şehrin teknolojik kabiliyetlerini ve kapasitesini pekiştirecek olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknokenti’n de açılışını yaptıklarını anımsatan Varank, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile Gaziantep OSB’nin ortaklığındaki bu teknokentin hizmete alınan 2 bloğu yaklaşık 7 buçuk milyon liralık yatırımla tamamlandığını aktardı.

5’inci projenin kadın girişimcilere yönelik kurdukları Kadın Girişimci Destek Merkezi olduğunu bildiren Varank, Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Sanayi Odası ile birlikte kurdukları merkezde kadınlara eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin sağlandığını belirtti.

Bakan Varank, 6’ıncı tesisin ise Gaziantep Sanayi Odası ile birlikte hayata geçirdikleri Gaziantep Model Fabrika olduğunu ve 7’inci yatırımında Gaziantep Üniversitesi ile birlikte kurduğukları Ayakkabı Test Laboratuvarı olduğunu bildirdi.

“Mecidiye Hanı yeni görüntüsüyle bir kültür ve sanat merkezine dönüşmüş”

8’inci yatırımında Gaziantep’in en önemli hanlarından biri olan ve kente yeni bir canlılık katacak tarihi Mecidiye Hanı’nın restorasyon sonrası bugün resmi açılışını yapacaklarını belirten Varank, “İçerisinde sahaflar, kitap okuma alanları, geleneksel ürünlerin satış yerleri, el sanatları sergileme alanları ve restoranların bulunduğu Mecidiye Hanı yeni görüntüsüyle bir kültür ve sanat merkezine dönüşmüş durumda. Gaziantep’in sembol yapılarından olan bu hanı Şahinbey belediyemizin öncülüğünde restore ederek hem varlığını korumuş hem de turizme kazandırmış olduk. İşte bütün bu saydıklarım, toplam bütçesi 55 milyon liraya ulaşan bizim toplu açılış törenimizin listesi. Biz burada sekiz projenin açılışını yapıyoruz. Biliyorsunuz diğer tarafta CHP’nin toplu açılışları var. Orada da 10 tane CHP’li belediye başkanı bir araya gelip tek bir kreşin temelini atıyor. Toplu açılışın ne olduğunu da yanlış anlamışlar. Daha öğrenecekleri çok şey var. Sayemizde duble yolların, köprülerin, statların, fabrikaların, havaalanlarının, altyapıların, savunmaya sanayisinin ne olduğunu öğrendikleri gibi.” dedi.

Kurdukları tüm bu tesisler ile Türkiye’nin gücüne güç kattıklarını belirten Varank, Gaziantep’in ve diğer tüm illerin şaha kalkması için kaynakları seferber ettiklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Antep fıstığı Lisanslı Deposu’nun açılışı yapıldı. 

Programa Bakan Varank'ın yanı sıra Gazianterp milttevekilleri, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediyer Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanları, oda ve STK başkanları katıldı. . (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir