• DOLAR 32.378
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.01
  • ...
MERSİN - Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB), Türkiye`de bir ilke imza atarak "Arap Birliği Mersin`de" etkinliği kapsamında 17 ülkeden büyükelçi, müsteşar ve maslahatgüzarları Mersin`de buluşturdu.

Etkinlik kapsamında Akdeniz İhracatçı Birlikleri`nde toplantı düzenlendi. Toplantıya; Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, duayen büyükelçi olarak da bilinen Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez Al Duwaıkh, Arap Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri, TURAB Genel Başkanı Emin Ucuz ve çok sayıda davetli katıldı.

TURAB çatı örgütü oldu
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Başkanı Emin Ucuz: "Genel merkezi Mersin`de bulunan İzmir ve Gaziantep`ten Anadolu`ya açılarak, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) kurucu üyeliği ile de uluslar arası arenadaki etkinliğini güçlendiren TURAB, üstlendiği 7 Türki ve 22 Arap ülkesi arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik bağların güçlendirilmesi misyonunu başarıyla yerine getirmektedir" dedi.

"Yatırımcılara kucak açmak için yarış içindeyiz"
Daha sonra söz alan Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir de, bugünün Mersin için önemli ve tarihi bir gün olduğunu söyleyerek, "Kardeş ülkelerimizin çok değerli temsilcilerini kentimizde görmekten mutluluk duyuyoruz. Bize göre sizler ülkeler arasında köprü vazifesi görüyorsunuz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri ilmik ilmik örüyor, kutsal bir görevi yerine getiriyorsunuz. Siyasal, kültürel bağlarla birbirimize bağlanmamız için yoğun bir gayret gösteriyorsunuz. Ülkelerimizin kenetlenmesi ile içinde bulunduğumuz bölgenin dünya üzerindeki ağırlığı artacaktır. Bu nedenle ziyaretlerinizi önemsiyor, faydalı olduğuna inanıyoruz" dedi.

Yatırımcıların Mersin`e ilgisi büyük
Son olarak söz alan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise "Kadim bir kültürü, ortak bir geçmişi paylaştığımız Arap Birliği`nin çok değerli temsilcileri bugün Mersin`deler. Bir kent için böylesi önem ve değerli bir heyeti ağırlamak onur verici. Mersin`e yerli ve yabancı yatırımcılardan büyük talep var. Mersin Limanı, elleçleme hacmini 15 milyon konteyner TEU`ya çıkarmayı ve dünyanın en büyük ilk 100 limanı arasında yer almayı hedeflemektedir. Bu kapsamda Mersin Limanı`nın genişlemesi ve altyapısının yenilenmesi temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Türkiye`nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi ise ülkenin ikinci en büyük Serbest Bölgesi`dir. Bölgemiz geçen yıl 3.8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmıştır. Liman gibi serbest bölgenin büyümesi de kentimizin öncelikli gündem maddesi arasındadır. 605 kullanıcısı bulunan bölge, Rusya, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Asya`ya yakınlığı ile de stratejik bir merkezdir. Doğu Akdeniz`in en büyük yat limanı ilimizde faaliyete geçmiştir ancak kentiz bununla yetinmemekte önümüzdeki dönemlerde en az 3 tane daha yat limanı yapmayı planlamaktadır" dedi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)