• DOLAR 32.565
  • EURO 35.02
  • ALTIN 2423.292
  • ...
Mahkeme, Mevzuatı Hiçe Saydı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İçki, Türkiye`de her zaman bir kırmızıçizgi oldu. Sigaradan çok daha tehlikeli olan, hem birey sağlığını hem de toplumun yapısını en üst seviyede tehlikeye sokan içkiye hiçbir zaman dokunulamadı. Hükümet sigaraya karşı halk tarafından da desteklenen adımlar atmasına rağmen içki konusunda var olan mevzuatlar dahi uygulanamadı.
 
Park ve bahçeler, ibadethaneler, eğitim kurumları mevzuatlarında içki ile ilgili açıkça ifade edilen yasakları uygulamaya kalkanlar ise medya linçine tabi tutuldu. Bunun en son örneği Afyonkarahisar`da yaşandı. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu parklar, bahçeler, ibadethaneler, şehitlikler ve yol kenarlarında alkol alınarak yüksek sesli müzik yayınıyla milleti rahatsız edenlerle ilgili yasal mevzuatı uyguladı. Bu kapsamda içki içerek hem kendi sağlığını hiçe sayan hem de toplumda huzursuzluk çıkaran iki kişiye ceza verildi. Ancak bu durum bir kısım medya tarafından Vali Balkanlıoğlu`na yönelik linç kampanyasına dönüştürüldü. 28 Şubat darbe dönemini aratmayan haberler yapıldı. Bu haberler sonrası idari mahkeme ise toplum huzurunu bozan iki kişiyi haklı bularak mevzuatın durdurulması anlamına gelen bir karar aldı.
 
Mevzuatı uyguladık
Mahkeme kararı ile ilgili bir açıklama yapan Vali Balkanlıoğlu, "Ulusal ve yerel medyada yer aldığı gibi mevcut mevzuatın dışında yeni bir yasak getirmedik ancak bu da iptal edilmişse mahkeme `yanlış anlamıştır` manasına geliyor. Karar tarafımıza tebliğ edildikten sonra bakıp inceleyeceğiz. Varsa böyle bir karar, tarafımızdan temyiz edilecektir" dedi. "Mevzuatta yasak olan birtakım eylemleri ete kemiğe büründürerek vatandaşın anlayacağı bir hale getirdik" diyen Balkanlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşın rahatsız edilmesi yani günün belli saatlerinde hele ki akşam vakti milleti rahatsız eden, emniyet ve asayişi bozan her türlü hareket zaten mevzuatımızda olan yasaklar… Bunun kimisi ceza kanununda, değişik mevzuatlarda karşılığını buluyor. Parklarda, bahçelerde, meydanlarda alkol alıp belli bir alkol sınırını aştıktan sonra insanları rahatsız etmek, rezalet çıkarmak, insanları rahatsız etmek serbest mi? Bizim yasakladığımız budur. `Yasak` diye lanse edilen husus; parklar, bahçeler, ibadethaneler, şehitlikler ve yol kenarlarında alkol alınarak yüksek sesli müzik yayınıyla milletin rahatsız edilmesiydi. Bölge İdare Mahkemesi`nin kararı ile böyle bir uygulamanın alakası olduğunu zannetmiyorum. Karar bize ulaşmadı." (Yasir Çelik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir