• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İşte Memurlar İçin Yapılacak 13 Düzenleme!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nda Bakan Faruk Çelik `in başkanlığını düzenlenen toplantıya Memur -Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen`in yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları da katıldı.

-Memurun izni iş günü üzerinden hesaplanacak-


Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplantıda, geçen yıl memur sendikalarıyla hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmenin ardından Kamu Personeli Danışma Kurulu`nda görüşülmesi öngörülen 161 madde gündeme geldi.

Bakan Çelik, söz konusu 161 maddeden kanun değişikliği gerektiren 13`ünü içeren düzenlemeyi Başbakanlık`a gönderdikleri bilgisini verdi.

Buna göre, yapılacak yasal düzenlemelerden bazıları şunlar:

``-2005`ten sonra göreve başlayan memurlara bir derece verilecek.

-Memurların izinleri iş günü esasına göre hesaplanacak.

-Nöbetçi memur uygulaması kaldırılacak.

-399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname`ye tabi sözleşmeli personel, memurlarla aynı izin hakkına sahip olacak.

-Disiplin cezaları affedilecek.

-Kadın memurlara hamilelikleri başladığından itibaren ve analık izni bitiminin ardından bir yıl süreyle gece nöbeti verilemeyecek.

-Aday memurlardan adaylık süresi içinde devlet memurluğundan çıkartılmasını gerektiren cezalar dışında disiplin cezası alanların devlet memurluğuyla ilişiği kesilmeyecek.``

-Rotasyon yerine özendirici uygulama-

Bakan Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`nda yapılması planlanan değişikliklere ilişkin de bilgi verdi.

Memurlara rotasyon uygulanmasını sosyal taraflarla görüşmek istediklerini belirten Çelik, yöntemin nasıl olacağı ve düzenlemenin herkesi mi yoksa belli meslekleri mi kapsayacağı konusunda sendikalardan görüşlerini istedi. Sendika temsilcileri de rotasyon yerine özendirici uygulamalar getirilmesi önerisinde bulundu.

-Üst düzey yöneticiler-

Müsteşar ve genel müdürlerin hükümetle gelip hükümetle gitmesi konusu da toplantıda tartışıldı. Bakan Çelik, bakanlıklarda görevli müsteşar ve genel müdürlerin 4 yıl, belediyelerdeki genel müdürlerin ise 5 yıl görev yapmaları konusunda çalışma yaptıklarını belirtti. Buna bazı sendikacılar itiraz ederek böyle bir düzenlemenin ``devletin memuru yerine hükümetin memuru`` kavramını getireceğini savundu.

Uzman yardımcılarının uzmanlığa geçiş için öngörülen 3 yıllık sürenin 2 yıla indirilmesi, uzmanlık için aranan şartların da kolaylaştırılması gündeme geldi.

Sendikalar, özellikle yabancı dil koşulunun her uzman için aranmasına gerek olmadığını savundu.

-Disiplin cezaları-


Bakan Çelik, daire başkanı, genel müdür ve diğer üst düzey yöneticilerin atanabilmesi için gereken memuriyet süresinin 10-12 yıldan daha aşağıya çekmeyi istediklerini ifade etti.

Disiplin cezalarına ilişkin düzenleme konusunda da Çelik, disiplin cezalarının sayısının azaltılmasını ve ``kınama, uyarı cezalarının kaldırılması``na ilişkin çalışma yaptıklarını bildirdi.

Sendikalar, uyarı ve kınama cezasının kaldırılmaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

-Sözleşmelilerin kadroya alınması-

Sendika temsilcileri, tüm sözleşmeli personelin kadroya alınması konusundaki taleplerini toplantıda da tekrarladı.

Sendikalardan hangi sözleşmelerin ne şekilde kadroya alınacağına ilişkin bir çalışma yaparak bakanlığa iletmesini isteyen Çelik, Kamu Personeli Danışma Kurulu`nun haftaya tekrar toplanacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, sosyal taraflardan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`na ilişkin yaptıkları çalışmalar hakkında görüşlerinin yanı sıra önerilerini bildirmelerini istedi.

 


Bu haberler de ilginizi çekebilir