• DOLAR 32.576
  • EURO 34.79
  • ALTIN 2491.14
  • ...
Diyarbakır surlarına büyük yatırım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır Surlarına yönelik Diyarbakır Valiliği proje çizim ve restorasyon çalışmalarıüzerine değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak \"Diyarbakır Surları ve Diyarbakır`da bulunan tüm kültürel miras eserleri bizim için çok önemli bir yere sahiptir. Diyarbakır Valiliği olarak Surların, mimari eserlerin korunması ve geleceğe taşınması adına önemli çalışmaları yürütmekteyiz\" dedi.

 

Diyarbakır`da kültürel mirasın korunması, restorasyonu ve tanıtımı adına Valiliğin çalışmalarını dile getiren Toprak \"Diyarbakır Valiliği olarak 2011 yılında başlatılan Diyarbakır Surları Fizibilite Çalışmasıyla Diyarbakır Surlarının genel sorunları bir çerçeve dâhilinde belirlendi. Bu yapılan çalışmayla Diyarbakır Surlarının 82 burcundan sadece 6 tanesinin Restorasyon için tüm proje çizimlerinin tamamlandı\" ifadelerini kullandı.

 

Diyarbakır Surlarının restorasyon projelerinin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten Toprak, \"Diyarbakır Surlarının ilk kez Valilik tarafından hazırlanan projeyle birçok nitelikli burçlar ile tehlike arz eden burçların proje çizimleri için gerekli kaynaklar sağlanarak çalışmalara başlandığını, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı`nın ve Hükümet kaynaklarının bu yönde değerlendirildiğini\" belirtti.

 

Toprak \"`Diyarbakır Kültürel Mirasının Projelendirilmesi Projesi`\" Diyarbakır Surları üzerinde yer alan Evli Beden (Benusen), Yedi Kardeş, Selçuklu Burcu, Nur Burcu, Fındık Burcu, Urfa Kapı, Yeni Kapı gibi ön planda bulunan 25 burcun ve burçlar arası sur duvarlarının proje çizim çalışmaları yapılıyor. Bu proje çizim çalışmalarından sonra 2013 yılında proje çizimi tamamlanan burçların ve aradaki sur duvarlarının zaman kaybedilmeden restorasyonuna yönelik çalışmalarına da ivedilikle başlanacaktır\" dedi. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir