• DOLAR 32.318
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2298.602
  • ...
Şırnak'ta çiftçilere sertifikalı soya tohumu dağıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen soy tohumu dağıtım etkinliğine, Vali Ali Hamza Pehlivan, İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, Ticaret İl Müdürü Mehmet Emin Yıldırım, Meteoroloji İl Müdürü Bedri Ürper, Silopi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Osmanoğlu ve çiftçiler katıldı.

Vali Ali Hamza Pahlivan etkinlikte, Şırnak’ta sınır boylarında yüksek boylu bitki ekiminin güvenlik açısından risk teşkil etmesi nedeniyle bu alanlardaki birinci ve ikinci sınıf arazilerde üretimin devam etmesi ve bitkisel üretim deseninin geliştirilmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Silopi’nin sınır hattında soya fasulyesi üretiminin teşvik edildiğini kaydetti.

Bu kapsamda 750 dekar alan için 7 bin 500 kilogram sertifikalı soya fasulyesi tohumu dağıttıklarını ifade eden Pehlivan, yüzde 75’i Tarım ve Orman Bakanlığı destekli, yüzde 25’i ise çiftçi katkılı olan projenin bütçesinin 130 bin TL olduğunu söyledi.

Soya fasulyesinin yüksek boylu olmaması nedeniyle tercih edildiğini belirten Pehlivan, ikinci ürün olarak ekime müsait bir yapıya sahip olması; yağ, şekercilik, antibiyotik, dizel kullanımı, endüstriyel kullanım, ilaç sanayi, yem sanayi gibi çok geniş bir kullanım alanına sahip olması, ikinci ürün olan mısıra göre daha az su tüketimine sahip olması ve tarımsal girdilerin daha az olmasının da tercih edilmesindeki etkenler olduğunu belirtti.

Pehlivan, yaptığı açıklamanın ardından hayırlı ve bereketli olması temennisiyle çiftçilere sertifikalı soya tohumlarını teslim etti. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir