• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi ilk açıklamasında ABD'ye mesajlar verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran’da yeni seçilen Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi, bugün yerli ve yabancı gazetelerin katılımıyla ilk basın toplantısını düzenledi.

Ülkedeki seçimlere katılıma değinen Reisi,  "Halkın Coronavirus salgınına ve düşmanın psikolojik savaş yaratmasına rağmen seçime katılması dünya için önemli bir mesajı vardır." dedi.

Mehr'de yer alan habere göre Reisi, "Mesajlardan biri ulusal birlik ve beraberlik mesajıydı. Bir başka mesaj da halkın ekonomik durumunu ve yaşam koşullarını değiştirme ihtiyacıydı. İran ulusunun mesajı yolsuzlukla, yoksullukla, ayrımcılıkla mücadele etmek ve tek kelimeyle hayatın her alanında adaleti sağlamaktı. İran milletinin mesajı, Şanlı İslam Devrimi'nin değerlerinde ısrar etmek ve başta Şehit General Süleymani olmak üzere İmam Humeyni’nin  ve şehitlerin yolunu sürdürmekti." ifadelerini kullandı.

Hükümetteki önceliklerinin iş durumunu ve halkın yaşam koşullarını iyileştirmek olacağını vurgulayan Reisi, hükümetteki durumun etkin bir idari sistemde iyileştirileceğini belirtti.

Reisi, "Ülkede zaman zaman birçok dönüşüm eylemini engelleyen bürokrasiye de son verilmesi gerekiyor." diye ekledi.

Reisi, "Göreve başlayacağımız ilk günde tüm yolsuzluk ve rant yaratan platformların durdurulması ve bu mekanizmaların hükümet tarafından yeniden düzenlenmesi gerektiğini duyuracağız." ifadesini kullandı.

Reisi, yönetiminde  dış politika tutumuyla ilgili bir soruya, "Dış politikada tüm ülkelerle geniş ve dengeli bir etkileşim izliyoruz. Ulusal çıkarların garanti altına alındığı her türlü müzakereyi destekliyoruz." yanıtını verdi.

Halkın ekonomik durumunu müzakereye bağlamayacaklarını dile getiren Reisi, "Nükleer müzakerelerin yıpratıcı olmasına izin vermeyeceğiz. Yapılan her toplantının bir sonucu olmalı ve müzakerelerin İran milletine fayda sağlaması gerekiyor. Kısıtlamaları ve yaptırımları kaldırmak, doğrulamak ve iletişim kurmak için müzakereleri sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

"ABD, taahhütlerine geri dönmeli"

"Nükleer anlaşma konusunda ABD ve Avrupa'ya ne mesajınız var?" sorusuna Reisi, şu yanıtı verdi:

Avrupa ülkeleri ve ABD'nin anlaşma karşısında ne yaptığını gözden geçirmeli. ABD, nükleer anlaşmayı ihlal etti ve Avrupa yükümlülüklerini yerine getirmedi. ABD anlaşma çerçevesinde yaptırımları kaldırmalıydı ancak bunu yapmadı. Şimdi taahhütlerine geri dönerek bunlarını yerine getirmelidir. Avrupa da ABD’nin baskısı altında kalmayarak taahhüt ettiği şeyi yerine getirmelidir. İran milletinin isteği onların onların taahhütlerini yerine getirmesidir.

İran'ın, defalarca dile getirdiği politikasının, nükleer enerjinin barışçıl amaçlar yönünde kullanılması olduğunu hatırlatan Reisi, uluslararası kuruluşlara göre İran'ın eylemlerinin tamamen uluslararası düzenlemeler çerçevesinde olduğunu belirterek, "Ancak neden İran'ın nükleer faaliyetlerine engel oluşturuyorlar?"  diye sordu.

"Biden neden önceki hükümetin taahhütlerine bağlı değil?"

Reisi, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna ‘hayır’ yanıtını verdi.

Biden yönetimiyle müzakere yapıp yapmayacağı sorusuna Reisi, "Bay Biden neden önceki hükümetin taahhütlerine bağlı değil? Ciddi bir şekilde ABD yönetimine taahhütlerini bir an önce yerine getirmesi ve yaptırımları kaldırmasını tavsiye ediyorum. İran halkının Amerikalıların anlaşmayı ihlal etmesi nedeniyle nükleer anlaşmadan iyi bir anısı yoktur. Biz ABD’yi taahhütleri konusunda dürüst olmaya çağırıyoruz. Ancak bölgesel ve füze meseleleri müzakere edilmez konulardır." şeklinde yanıt verdi.

"Önceliğimiz komşularımız olacak"

İran’ın, Suudi Arabistan ile ilişkilere ilişkin izleyeceği politikaya değinen Reisi, "Başta komşu ülkeler olmak üzere tüm dünya ülkeleriyle ilişki kuracağımızı ilan ediyorum. Önceliğimiz komşularımız olacak. Suudi Arabistan’a gelince de iki ülkenin büyükelçiliklerinin yeniden açılması için bizim tarafımızdan herhangi bir engel yok ve bunu daha önce de duyurmuştuk. Şimdi de Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleriyle ilişki ve diyalog kurmak için herhangi bir engel olmadığını ilan ediyoruz." diye konuştu.

"Yemen'e Suudiler ve destekçilerinin her türlü müdahalesi durdurulmalıdır"

İran’ın Yemen politikasına da değinen Reisi, "Bana göre Yemen bizzat Yemenliler tarafından yönetilmeli ve Suudiler ve destekçilerinin her türlü müdahalesi durdurulmalıdır. İran İslam Cumhuriyeti, Yemen halkına karşı savaşın bir an önce sonlandırılması konusunda ısrar ediyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir