• DOLAR 32.56
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2435.424
  • ...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 16. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni`nde yaptığı açıklamada, "Vatandaşlar Tüketici Mahkemeleri`ne yaptıkları başvurularda her türlü resim ve harçtan muaf tutulmaktadır. Ancak 2011 yılında yürürlüğe giren bir yasayla tüketicilerin açtıkları davalarda mahkemeye tebligat, tanık, bilirkişi, keşif gibi masrafların ödenmesi gerekiyordu. Hazırlamış olduğumuz yeni kanun taslağı ile söz konusu bu masrafları tamamen kaldırmayı düşünüyoruz. Bu şekilde tüketiciler haklarını korumak için daha çok dava açabilecekler." ifadelerine yer verdi.

GEÇEN YIL DAVALARIN YÜZDE 86`SI TÜKETİCİ LEHİNE SONUÇLANDI

81 il merkezi ve 892 ilçede faaliyetlerine devam eden 975 Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri`ne, 2012 yılında 443 bin 816 başvuru yapıldı. Bu davaların yüzde 86`sında tüketici lehine olan kararlar verildi. Söz konusu başvuruların yüzde 60`ı bankacılık sektörüyle alakalı, kredi kartları tüketici kredileri ve faiz dışı ücret ve komisyon bedelleri hakkında oldu.

Vatandaş Tüketici Sorunları Hakem Heyeti`ne ücretsiz başvurabiliyordu, ancak tüketicilerin açtıkları davalarda mahkemeye tebligat, tanık, bilirkişi, keşif gibi dava masraflarını ödemesi gerekiyordu. Gümrük Bakanlığı`nın hazırladığı yeni kanun taslağı ile vatandaş söz konusu bu masrafları ödemeyecek. Vatandaşın davayı kaybetmesi halinde oluşan masrafları devlet ödeyecek.