• DOLAR 32.328
  • EURO 35.169
  • ALTIN 2301.724
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, beraberindeki heyetle birlikte Binatlı köyünü ziyaret ederek bu yıl kuraklık nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşayan çiftçilerle bir araya geldi. Burada çiftçilerin yaşadığı sorun ve sıkıntıları dinleyen Başkan Şahin, tarlaları ve sulama kanallarını gezdi.

 

10 yıldır yapımı tamamlanan sulama kanalına çeşitli bahanelerle su verilmemesinin çiftçilere büyük bir mağduriyet yaşattığını ifade eden Şahin, “Eğer çiftçiler sulama kanallarından istifade etmiş olsalardı bu kadar zarar etmeyeceklerdi” diyerek yetkililerden çiftçilere destek verilmesini istedi.

“Çiftçi bu yılı tamamen zararla kapatmış durumda”

Kuraklıktan etkilenen çiftçilerle sorunlarını konuştuklarını söyleyen Şahin, “Bugün Binatlı köyü çiftçileriyle bir araya gelip sorun ve sıkıntılarını dinledik. Bu yıl nisan ayında beklenilen yağmurun yağmayışından dolayı çiftçi büyük bir verim kaybı yaşadı. Çiftçilerimiz ile beraber tarlalarına gelip durumu yerinde gördük. Şu anda içinde bulunduğumuz buğday tarlası yaklaşık 100 dönümdür. Ekilen üründe başak ve tane olmamasından dolayı tarla biçilmeden bırakılmış durumda. Biçilen tarlalarda bile yüzde 95’e yakın bir ürün kaybı var. Dolayısıyla çiftçi bu yılı tamamen zararla kapatmış durumda. Elde edilen yüzde 5’lik ürün de tohum niteliğinde olmadığı için hayvanlara yem olarak kullanılacak.” diye konuştu.

“10 yıldır biten kanala su verilseydi çiftçi bu kadar mağdur olmazdı”

Binlerce dönüm arazinin sulama kanalında su olmadığı için verim kaybı yaşadığını belirten Şahin, şöyle devam etti:

“Peki çiftçilerimiz bu kaybı neden yaşadı? Bu yıl beklenen yeterli yağış yağmayışı doğal bir neden ancak Batman su anlamında bir yarım ada konumundadır. Çünkü Batman’ın üç tarafı sularla çevrili, bu suyu halkın ve çiftçinin hizmetine sunmak için sol sahil sulama kanalı diye bir kanal açıldı. Fakat bu kanala 2011 yılında su verilmesi gerekirken aradan 10 yıl geçmesine rağmen halen bu kısımdaki kanallara su verilmemiş durumda. Sulama kanallarının etrafında bulunan binlerce arazi su olmadığından bu kanallardan istifade edemiyorlar.”

“Mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor”

Daha önce de yaşanan sorunları yetkililere ilettiklerini anımsatan Şahin, “Burada en çok mağdur olan çiftçimizdir. Sulama kanallarının faaliyete konulması için yaşanan aksaklıklar kimden kaynaklanıyorsa kaynaklansın neticede hak kaybına uğrayan ve mağdur olan çiftçilerimizdir. Çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek için tohum, gübre, mazot, tarım veya kooperatiflere olan borçlarının silinmesi gerekir. Eğer çiftçiler kazanmazsa şehirdeki esnaf da kazanmaz. Bu konuya bir bütün olarak bakmak lazım.” şeklinde konuştu.

Mustafa Öztürk 

“10 yıldır biten sulama kanalına su gelecek diye bekliyoruz”

Sulama kanallarında su olmamasından dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade eden çiftçi Mustafa Öztürk ise şunları söyledi:

“2008 yılında da böyle bir durumla karşılaşmıştık. 10 yıldır biten sulama kanalına su gelecek diye bekliyoruz ama çeşitli bahanelerle su verilmiyor. Eğer sulama kanalına su verilmiş olsaydı bu zararı yaşamayacaktık. 300 dönüm arazi ektim, 80 bin lira masraf yaptım bana gelen üç ton buğday. Ben bu buğdayı satsam ne kadar edecek ki. Toprak Mahsulleri Ofisinin üzerinde ‘TMO Çiftçinin Kara Gün Dostudur’ diye yazıyor. İşte bugün bizim kara günümüzdür, kendilerinden destek bekliyoruz. Bu sene ne tohumumuz var ne gübre alabiliyoruz. Devlet bizi desteklemese tarlalarımızı satmak mecburiyetinde kalacağız.”

“400 dönüm araziden gelen gelir sıfır”

Sulama kanalına bir an önce su verilmesi gerektiğini söyleyen bir diğer çiftçi Ahmet Öztürk, “Şu an devletten isteğimiz bu sulama kanallarına bir an önce su bırakmalarıdır. Başka bir şey istemiyorum. Sulama kanalında su aksaydı burada kuruyan ve verim vermeyen tarla böyle olmazdı. Ne biz mağdur olurduk ne de şikâyetçi olurduk. Ben 400 dönüm ekim yaptım ama bana gelen sıfır gelir.” ifadelerini kullandı.

“Yaşadığımız mağduriyeti bir daha yaşamak istemiyoruz”

Çiftçilerden Mehmet Sıddık Sevdi ise şunları söyledi: “Devletten isteğimiz budur; tarlalarımızın dibine sulama kanalı yapmışlar ama su yok. Biz kanala su bırakılmasını istiyoruz. Sulama kanalına yapılan bu kadar masrafın beyhude olmasını istemiyoruz. Bu sene yaşadığımız mağduriyeti başka bir sene daha yaşamak istemiyoruz. Şu anda çok büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Yetkililerin tarlalarımıza gelip mağduriyetimizi gözleriyle görmelerini istiyoruz.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız