• DOLAR 32.569
  • EURO 34.713
  • ALTIN 2412.677
  • ...
Büro Memur-Sen Mardin Şubesi mültecilerin sorunlarına dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Büro Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Ümit Unat, “Dünya Mülteciler Günü” nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Unat, açıklamasında, Dünya Mülteci Günü’nün dünyanın herhangi bir yerinden savaş, terör veya zulüm nedeni ile evlerinden veya yurtlarından ayrılmak zorunda kalan insanların anıldığı ve onurlandırıldığı bir gün olduğunu ifade eti.

Unat, “2001 yılından beri her yıl 20 Haziran’da dünyadaki mültecilerin durumunu, problemlerini kamuoyuyla paylaşmak ve bu konuda bir bilinç oluşturmak için ‘Dünya Mülteci Günü’ olarak kutlanmaktadır.” dedi.

Unat, sözlerine şöyle devam etti: “Mülteci; ırkı, dini, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşü sebebiyle zulüm görmekten haklı nedenlerle korku duyan ve bu sebeple başka bir ülkede yaşayan kişidir. Mülteciler uluslararası koruma altına alınırlar. Çalışma, barınma, sağlık, eğitim, hareket özgürlüğü gibi hakları, koruması altında oldukları mekanizma tarafından sağlanır. Fakat sadece “mülteci” olarak tanımlanan kişiler yasal koruma alarak sığındıkları ülkede yaşamlarına devam edebilmektedirler. Ancak günümüz dünyasında, resmi mülteci statüsü alamayan milyonlarca insan, kendi ülkeleri içerisinde, ara bölgelerde veya sığındıkları ülkelerde gayriinsani şartlarda yaşam mücadelesi vermektedirler.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) yıllık raporunda, 2018 yılı itibarıyla dünyada 70 milyon 800 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladığını hatırlatan Unat, “UNHCR'a göre daha önce bu veri dünya çapındaki mülteci ve göçmen sayısı açısından bir rekor, Ülkemiz de 5 yıldır dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke. UNHCR'ın raporunda, Ülkemizde çoğu Suriyeli olmak üzere 3,7 milyon mültecinin yaşadığı belirtildi. Rapora göre nüfusuna oranla en çok mülteci kabul eden ülke ise Lübnan. Bu klasmanda Lübnan'ı Ürdün ve Türkiye izliyor.” dedi.

Unat, son olarak, “Büro Memur Sen olarak, Dünya Mülteciler Günü’nde, tüm ülkeleri insan hayatını pazarlık konusu yapmadıkları, göçmen veya yabancı düşmanlığını önlemek için gerekli tedbirleri aldıkları, iltica-göç nedenleri ile mücadele için üstlerine düşen yükümlülükleri yerine getirdikleri ve insan haklarının, insan onurunun korunduğu bir dünya oluşturmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir