• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
132 Yıllık Yasa Yürürlükten Kaldırılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Fransa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin hükmettiği bir karar nedeniyle 1881 yılından bu yana yürürlükte olan "Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu" yasasını iptale hazırlanıyor.

Konu hakkında hazırlanan bir önerge, Fransa Millet Meclisi Kanun Komisyonu’nda oy çoğunluğuyla kabul edildi.

29 Temmuz 1881 yılından bu yana yürürlükte olan yasanın iptali için Yunan asıllı sosyalist milletvekili Marietta Karamanlı tarafından hazırlanan bir önerge Fransa Millet Meclisi Kanun Komisyonu`nda kabul edildi.

Yasanın iptali için 18 Nisan`da Millet Meclisi, ardından da Senato`nun genel kurullarında kabul edilmesi gerekiyor.

2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Nicolas Sarkozy, daha önceki Cumhurbaşkanları tarafından gündeme getirilmeyen ve unutulduğu sanılan yasayı raftan indirip, kendisini eleştirenlere karşı silah olarak kullanmaya başlamıştı.

Sarkozy`nin bu yasa temelinde kazandığı bir dava nedeniyle Fransa 2010 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne şikayet edilmişti.

Şikayetle ilgili kararını 13 Mart 2013 tarihinde açıklayan Avrupa Mahkemesi, cumhurbaşkanına hakaret suçu nedeniyle Fransa`nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetmiş, yargılamayı "demokratik bir toplumda gereksiz" olarak tanımlamıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir