• DOLAR 32.331
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2297.849
  • ...
Bunun sonucunda kirazın kilosu 400 TL`ye eriğin kilosu 100 TL`ye fırladı.

Türkiye`nin meyve ve sebze ihtiyacının yüzde 80`ini karşılayan Antalya Meyve Sebze Toptancı Halinde fiyatlar yüzde 40 ile 80 arasında arttı. 2012 yılı sonunda özellikle Aksu bölgesinde yaşanan aşırı yağış ve soğuk iklim şartları nedeniyle ürünlerin etkilenmesi, hale ürün girişini azalttı. Hale ürün girişinde geçen yıla göre yüzde 25 azalma olurken, yüksek fiyatların 15 gün daha süreceği belirtti.

Antalya Meyve Sebze Toptancı Hali Müdürü Rıza Uysal, iklim şartlarının hale ürün girişinin yüzde 25 azalttığını savundu.

Aksu bölgesinde 2012 yılı sonunda meydana gelen aşırı yağış sonucu 2 bin dekar alanda hasadın yapılamadığını belirten Uysal, "yağışla birlikte tarım alanları zarar gördü. Zarar gören alanlarda ürün alınamadı. 2013 yılında mevsimsel etkiler gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı havaların kapalı gitmesi ürünlerin gelişimini etkiledi" dedi.

HALE ÜRÜN GİRİŞİ AZALDI

Antalya haline geçtiğimiz yıla göre ürün girişinde yüzde 25 azalma olduğunu belirten Rıza Uysal, "Şu an Antalya haline ürün girişi yüz 20-25 yakın azaldı. Arz talep dengesi nedeniyle de ürünlerin fiyatlarında yüzde 40 ile 80 arasında artış oldu. 15 gün içinde yeni ürün çıkması ile fiyatlar dengeye gelir. Hale ürün az geliyor yeni hal yasasından kaynaklı olarak bazı üreticiler hale getirmeden yerinde satabiliyor. Bu nedenle hale ürün gelmeden satılabiliyor" diye konuştu.

FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI İHRACATA BAĞLI

Antalya Meyve Sebze Toptancı Hali`nde komisyoncu Yasin Tanır ise Antalya Toptancı Halindeki fiyat artışının sebebi olarak yurt dışına yapılan ihracata kaynaklı olduğunu savundu.

Tanır, "Antalya halindeki fiyatlar şu an için fazla. Yurt dışına olan ihracat devam ettiği süre fiyatların yüksek olması normaldir. Haldeki domatesin fiyatı 3 ile 3,5 lira, biber 5 ile 7 lira arasında. Ülkemizde ihracat devam ettiği sürece fiyatlar yüksek olur. İhracat sürekli artıyor. Yeni ülkelerle alış-veriş artıyor" dedi.

Antalya Toptancı Hali`ndeki fiyat artışını iklim şartlarına bağlayan komisyoncu Adnan Cenmiş de, "havaların yağışlı gitmesi, sebzelere su verilememesi gelişmeyi etkiledi. Havaların kapalı olması ürünlerde hastalık yaşattı. Hava şartları üreticilerde kararsızlığa sebep oldu. İklim değişikliği nedeniyle üreticiler yeni ürün ekmedi. Buda şu an fiyatlara yansıyor." diye konuştu

Öte yandan, Antalya Meyve Sebze Toptancı Hali`nde sezonda yeni çıkan ürünleri olan Kirazın kilosu 400 Tl`ye, Eriğin kilosu 100 Tl`ye İran`dan gelen karpuz`un kilosu ile 3,5 ile 4 liraya satılıyor. (ajanslar)