• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla ‘Bursa İş Dünyası İle İstişare Toplantısı’ gerçekleştirildi. Programda konuşan Bakan Elvan, küresel salgının sosyolojik, ekonomik ve toplumsal pek çok sorunu da beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Elvan, “Salgından etkilenen işletmelerimize çeşitli hibe destekleri sunduk, vergi ve sosyal güvenlik prim ödemelerinde ertelemeler getirdik, KDV ve kira stopajlarında indirimler yaptık. Üretimde sürdürebilirliği sağlamak için benzersiz adımlar attık.  Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ücret desteği ve normalleşme desteği gibi mekanizmalar, Türk sanayisini bu zorlu dönemde ayakta tuttu. Bahsettiğim bu dört uygulamayla, 9 buçuk milyon vatandaşımıza 55 milyar liralık bir destek sunduk. Şunu da çok net ifade edeyim; bundan sonraki süreçte de ihtiyaç duyan her kesimin yanında olmaya devam edecek, gereken tedbirleri gereken zamanda alacağız.” şeklinde konuştu.

“MODEL FABRİKA REKABETE VE VERİMLİLİĞE GÜÇ KATACAK”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde KOBİ’lerin Endüstri 4.0’a geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen Bursa Model Fabrika’nın gerek yalın üretim, gerekse dijitalleşme konusunda dönüştürücü bir fonksiyon üstleneceğini düşündüğünü ifade eden Elvan, “İşletmelerimizin burada alacağı eğitimler, verimlilik ve rekabet artışı olarak işinize geri dönecek, bundan emin olabilirsiniz” dedi.

"ENFLASYONLA MÜCADELE TÜM POLİTİKALARIMIZIN MERKEZİNDE YER ALIYOR"

Elvan, "Enflasyon nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engeldir. Yüksek enflasyonun olduğu bir ortamda, sanayici de önünü göremez, sağlıklı karar alamaz, uzun vadeli yatırım yapmaya da cesaret edemez. İşte bu yüzden, enflasyonla mücadele tüm politikalarımızın merkezinde yer alıyor. Biz bu sorunu bir bütün olarak ele alıyoruz. Para, maliye, finansal sektör ve yapısal politikalarımız uyum içinde hareket ediyor. Kısa vadeli kazanımlar uğruna, asla enflasyon hedefimizden kopmayacağız. Enflasyonla mücadelede, beklentiler kanalının ne denli kritik bir rol oynadığını biliyoruz. Kararlı duruşumuz ve uygulanan politikalar, enflasyonda yukarı yönlü beklentilerin de kırılmasında rol oynayacak." diye konuştu.

DÖVİZ KURUNDA İSTİKRAR

Elvan, şunları kaydetti: "Son dönemde, döviz kuru geçişkenliğinin enflasyon üzerindeki etkisinin daha da arttığını görüyoruz. Kur istikrarının sağlanması ve enflasyonun düşmeye başlamasıyla ülkemizin risk primi de düşecek, sermaye girişi hızlanacak, Türk Lirası varlıklara talep artacak ve oluşan güven ortamı istikrarlı büyümeyi de beraberinde getirecek. Biliyorsunuz geçmişte de yüksek enflasyon sorununu yaşadık ve attığımız adımlar sayesinde enflasyonu gayet başarılı bir biçimde tek hanelere indirdik. Yine benzer bir başarı hikayesi yazacağız, ancak bunun için sizlerin de sabrınıza ve desteğinize ihtiyacımız var."

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız