• DOLAR 32.524
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2426.935
  • ...
"Ağrı Yeni İl Halk Kütüphanesi" tanıtım toplantısı ve protokol imza töreni düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ağrı Yeni İl Halk Kütüphanesi projesinin tanıtımıyla başladı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ebumuhsin Bulut’un yaptığı sunumla, Ağrı Merkez’de İl Özel İdaresine ait alanda yapılacak olan kütüphane binası bin 500 kişinin aynı anda çalışabileceği kapasiteye ve 8.041.20 metrekare inşaat alanı ile 1892.44 metrekare oturum alanına sahip günümüzün modern ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, eğitim sınıfları, beceri atölyeleri, okuma salonları, özel çalışma alanları, konferans salonu ve cep sineması gibi çeşitli bölümlerden oluşacağı belirtildi.

 

Yapılan sunumun ardından konuşma yapan Vali Varol, "Göreve geldiğimiz ilk günlerde hızlı bir şekilde ilimizi tanıma süreci yaşadık ve ziyaretlerimiz sırasında gençlerimizin kütüphane ve çalışma alanı talebi ile karşılaştık.  Bildiğiniz üzere Ağrı’mızın nüfusunun ciddi bir bölümünü gençler ve çocuklar oluşturuyor.  Bizim 150 bine yakın ilk/ortaokul öğrencimiz var.  Bu rakamlar biz yöneticilere yatırımların hangi alanda ön plana çıkarılacağını söyleyen önemli anlamlar içeriyor. Bir yönetici olarak gençlerimizin sıcak ve güvenli bir ortamda ders çalışma ve kitap okuma isteklerine, bu taleplerine şükrettim. Gençlerimizin kültürümüzün dışında, sonucu olumsuz olacak talepler yerine kendilerini, ilimizi ve ülkemizi kalkındırmanın temel koşulu olan eğitime ilişkin talepleri sonucunda bu projemiz ortaya çıktı. İlimiz merkezi dışında birçok ilçemizde de bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor." dedi.

Programda kısa bir konuşma yapan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan,

"Şunu görüyorum, kütüphaneye yakın insanlar terörden uzaktırlar. Kütüphaneye yakın insanlar silahtan uzaktırlar, bizim için en temel konu bu olmalı. Çünkü kütüphaneler tarihine baktığımızda belki de kütüphanelerin ilk kurulduğu bölgelerden birisi Mezopotamya bölgesidir, Dicle Nehri kenarıdır. Dolayısıyla biz bölge olarak her ne kadar Avrupa'yı kendimize örnek olarak gösterirsek de modern çağımızda ama aslında bilimin, kütüphanenin, bilim yuvasının bu topraklar olduğu, Mezopotamya topraklarının olduğunu tarihe baktığımızda net bir şekilde görebiliyoruz. Ama maalesef kendi öz gelenek, göreneklerimizden uzaklaşarak sadece Avrupa'nın, modern çağın bazı reklamlarına, algı operasyonlarına kurban edilerek bu bölgedeki kültürel faaliyetleri, çalışmaları belki de yeterince yapamadık." ifadelerini kullandı.

Yapılacak kütüphane ile birlikte Belediye olarak kültür merkezi kuracaklarını belirten Sayan, "Yapılacak kütüphanenin yanında anayolun hemen karşısında otogarın yanında bulunan bir belediye arsamıza Hanibaba kültür merkezi inşa etme fikrimiz var. Hem orada bir kültür merkezi bu yörenin gelenek, göreneklerini yansıtan, denbêjlerin orada eğitim göreceği hem de orada halkla buluşabileceği kütüphanemizle birlikte bununda temelini atacağız." şeklinde konuştu.

Konuşmasında sitemde de bulunan Savcı Sayan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ağrı'ya ait olan tren yolunun alınıp başka yere götürülmesi yâda Ağrı'ya ait olan cazibe merkezinin başka yere götürülmesi yâda tüzüğüne rağmen Ağrı'da olması gereken devlet kurumunun kanuna aykırı bir şekilde taşınması bizi son derece rahatsız ediyor. Bu konuda gerçekten şikayetçiyiz, ilgili yerlere de bildirmek lazım. Ağrı kurumlarına sahip çıkmak zorundadır, sadece bu kurumları Ağrı'da tutabilirsek kentin hakkettiği yatırımları başka yerlere kaptırmasak olumlu gelişmeler ortaya çıkacak. Fazlalık istemiyoruz, hakkımız olan bir şeyi istiyoruz. Siyasi lobi, faaliyetler ile bizim ilimiz mağdur edilmesin."   

Daha sonra Ağrı Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü arasında düzenlenen Ağrı Yeni İl Halk Kütüphanesi Protokolü için Vali Osman Varol ile Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür V. Ali Odabaş tarafından imzalar atıldı.

Tören’e Vali Osman Varol’un yanı sıra Belediye Başkanı Savcı Sayan, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür V. Ali Odabaş, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdülhalik Karabulut, Vali Yardımcısı Ahmet Vezir Baycar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, Kütüphaneler Daire Başkanı Ahmet Aldemir, İl protokol üyeleri ve basın mensupları katıldı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir