• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihi Kumkapı Balıkçıları: Müsilaj sebebiyle satışlarımız yüzde 60 düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Özellikle yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte denizlerde görülen Müsilaj (Deniz Salyası) bu sene Marmara Denizi'nde normalden çok daha fazla görüldü.

Yalova başta olmak üzere Marmara'ya kıyısı olan birçok bölgelerde yoğun bir şekilde görülen Müsilaj, halkta ciddi tedirginlik oluştururken söz konusu kirliliğin temizlenmesi için Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ile İBB ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yaz sezonunun gelmesi ve av yasağının başlamasıyla balık çeşitliliğinin azaldığı tezgâhlar, Müsilajın etkisiyle boş kaldı. Yaşanan olumsuz durum balıkçılarla birlikte balık lokantası işleten işletmecileri de ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Esnaf işyerlerini açıp tüm hazırlıklarını yapmasına rağmen hem tezgâhlar hem de lokanta masaları boş kaldı.

 

Yaşanan Müsilaj sorunu ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan balıkçılar, av yasağı ve kontrollü normalleşme sürecinde esnafın kapalı kalmasıyla ciddi oranda düşüşe geçen işlerinin Müsilaj ile birlikte bitme noktasına geldiğini, yerli halkın balık yemeye çekindiğini, sadece turistlere satış yapabildiklerini ifade etti.

"Dedikodulara kulak asılmamalı, balıklar gönül rahatlığıyla yenilebilir"

25 yıldır balıkçılık yapan esnaflardan Şafak Gün, "Vatandaşlarımız kesinlikle dedikoduya kulak asmasın. Balıklarımız tertemizdir. Zati Müsilaj yüze 99 temiz çıktı. Yüzde 1'lik oranda ise dedikodu oldu. Denizlerimizin tamamında da balık ölümleri gerçekleşmedi. Balık ölümü yoksa sorun yok. Gönül rahatlığı ile yiyebilirler. Tertemiz süt gibi işte. Vatandaşımız bunu çiğ bile yiyebilirler. 25 senelik balıkçı olarak garanti veriyorum. Gözü kapalı denizdeki tüm balıkları yiyebilirler. Hatta bebeklere dahi yedirebilirler. Mesuliyet Kumkapı balıkçılarına aittir. Bizler burada satışlarımıza devam ediyoruz. Müsilaj satışlarımızın düşmesine neden oldu. Vatandaşımızdan ricamız dedikoduya kulak asmasınlar." dedi.

 

"Müsilajın balıklara zararı yok"

Müsilaj sebebiyle işlerinde yüzde 60 oranında düşüş yaşandığını söyleyen Muammer Arduç, "Halkımız ufak tefek bir olayda tedirgin oluyor. İşlerimizde çok düşüş var ve balık satışlarımız azaldı. Ama korkulacak bir şey yok. Bizler sabahtan akşama kadar balık yiyoruz ve herhangi bir şey olmuyor. Balıklar 60 kulaç derinde. Müsilaj balıklara zarar vermez. Sizler de incelemesini yapabilirsiniz. Arkadaşımız sizlere kesip göstersin. Müsilajın balıklara zerre kadar zararı yok. Gönül rahatlığıyla balık yiyebilirsiniz." diye konuştu.

 

"Müsilaj balık satışlarını olumsuz etkiledi"

Esnaftan Erkan Sarıyaprak da, "Müsilajın balığa hiçbir zararı yok. Bilimsel olarak da biz balıkçıların tecrübesiyle Müsilajın balıklara zarar vermediğini söyleyebiliriz. Müsilaj kıyıda olan bir şey. Balıklar ise denizin 25 kulaç açıklarında yaşıyor. Şu an satışta olan balıkların yüzde 60'ı kültür balığı. Bununla birlikte balık yasağı da var. Müsilaj satışlarımızı çok etkiledi. İnsanlarımız söylentilere çok çabuk inanıyor. Biri sosyal medyada ortaya bir şey atıyor ondan sonra herkes oraya koşuyor. Sanki çok ilginç bir şey varmış gibi. Müsilaj bize çok zarar verdi. İnsanlarımız acaba! diyerek gönül rahatlığı ile balık yiyemiyor. Yüzde 90 oranında müşterilerimizde düşüş yaşandı. Av yasağında yüzde 50 müşteri düşüşleri yaşıyorduk. Yüzde 40 oranında Müsilaj da eklenince yüzde 90 kaybımız görünüyor. Şu anda yüzde 10'luk oranda kaldık. Akşama kadar bekleyin ya 5 ya da 6 tane adam görürsünüz veya göremezsiniz." şeklinde konuştu.

 

"Tezgâhlarda balık olmadığı için kültür balığına yöneldik"

Müsilajın denizlerde çok fazla arttığını ve tamamen temizlenemediğini hatırlatan Şükrü Bozuroğlu, "Müsilajın etkisiyle birlikte müşteriler de azaldı. 'Zehirlenirim' kaygısı ile insanlar balık yemeye gelmiyor. Müsilaj zehirlidir algısı ile işlerimiz düştü ve işsizlik başladı. Önceden açma kapama vardı. Şimdi müşteri gelmiyor. Müsilaj nedeni ile yüzde 60 oranında müşterilerde düşüş yaşandı. Av yasağı ve Müsilaj nedeni ile tezgâhlarda balık yok ve kültür balıklarına yöneldik." dedi.

 

"Müsilajdan dolayı yerli müşteri balık yememeye başladı"

Denizin altında veya ortasında Müsilajın olmadığını, sadece kıyı kesimlerinde bulunduğunu vurgulayan Cemal Çetin isimli esnaf da şöyle konuştu:

"Zaten Marmara denizinde balık yok. Sadece çinakop ve istavrit oluyor. Doğal olarak insanlarımız etkilendi. Balıklar bizlere Çanakkale ve Karadeniz'den geliyor. Müsilajdan dolayı yerli müşteri balık yememeye başladı. Uzmanlarımızdan zehirli olmadığına dair açıklama da yapıldı. Eskiden de bu tür sorunlar oluyordu. Ama bu kadar fazla olmuyordu. Yetkililer önlem alıyorlar. İnşallah en kısa sürede bir çözüme kavuşacağız. Önceden Lodos estiğinde kıyı kesimlerinde oluyordu. Belediyenin makinaları vardı, temizliyorlardı. Şimdi neden erkenden temizlenmedi bilemiyorum. Bunu yetkililere sormak lazım." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir