• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Cunta cinayete doymuyor! ESMA'NIN BABASINA İDAM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Mısır’daki darbenin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen cunta rejimi, Müslüman kanına bir türlü doymuyor. 2013 yılındaki darbede binlerce insanı katleden Abdülfettah es-Sisi rejimi, dünya kamuoyunun sessizliğinden aldığı cesaretle darbeye muhalif olan bütün önemli isimleri idam etme yoluna gitti.

Cunta rejiminin son idam listesinde ise darbe karşıtlığının sembol ismi olan Şehit Esma Biltaci’nin babası Muhammed Biltaci ve beraberindeki 11 isim bulunuyor.

Mısır resmi ajansı MENA'da yer alan habere göre, Yargıtay, Rabiat'ul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtı protestolarla ilgili davada nihai kararı verdi. Yüksek mahkeme, aralarında Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci ile Müslüman Kardeşler (İhvan) liderlerinden Safvet Hicazi'nin de olduğu 12 kişi hakkında daha önce verilen idam cezasını onadı.

Aynı davada yargılanan 32 kişinin idam cezası müebbet hapse (25'er yıl hapis) çevrilirken, tutukluyken vefat eden İhvan liderlerinden İsam el-İryan'ın davası düştü.

Sanık avukatlarından Usame Beyumi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yargıtayın, daha önce haklarında idam kararı çıkan 75 kişiden 45'i hakkında hüküm verdiğini belirterek, kalanların gıyaben yargılandığına işaret etti.

İDAM CEZASI 2018’DE GELMİŞTİ

Kahire Ceza Mahkemesi, Eylül 2018'de, aralarında İhvan liderlerinin de olduğu 75 darbe karşıtı hakkında idam cezası vermiş, daha sonra karar temyize götürülmüştü.

739 kişinin yargılandığı davada İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin de aralarında bulunduğu 47 sanık hakkında müebbet hapis cezası verilmişti. 374 sanık hakkında 15'er yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verilirken, Muhammed Mursi'nin oğlu avukat Usame de 10 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılmıştı.

ESMA’NIN BABASI…

Cunta rejiminin idam cezası verdiği isimler arasında Muhammed Biltaci de bulunuyor. Biltaci, 2013 yılındaki darbe karşıtı protestolarda şehit olan sembol isim Esma’nın babası…

Muhammed Biltaci’nin, 17 yaşında şehit olan kızı Esma’nın şehadetinin ardından yazdığı veda mektubu ise yürekleri burkmuştu. Biltaci, mektubunun son bölümünde şu ifadeleri kullanmıştı:

“Sana elveda demiyorum bilakis görüşmek üzere. Buluşmamız, yakında peygamber ve ashabıyla birlikte Havz-ı Kevser'de olacak. Sonsuz kudret ve hükümranlık sahibi Allah'a yakın, O'nun nezdinde değerli ve şerefli bir konumda. Ayrılmamak üzere, birbirimize doyma temennilerimizin gerçekleşeceği bir buluşma...”

İHVAN İDAM KARARLARININ İNFAZININ DURDURULMASINI İSTEDİ

İdam kararının açıklanmasının ardından açıklama yapan İhvan hareketi, uluslararası topluma, idam cezalarının infazının durdurulması için harekete geçme çağrısında bulundu.

İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, teşkilatın söz konusu idam kararlarını reddettiği belirtilerek bu kararın "intikam" için alındığı ifade edildi.

Bu tür cezaların İhvan'ı yolundan döndürmeyeceği kaydedilen açıklamada, uluslararası toplumdan tüm kurum ve kuruluşlarıyla idam cezalarının infazlarını durdurmak için harekete geçmesi talep edildi.

DARBE SÜRECİ

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından başkent Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye ve Nahda meydanlarında geniş çaplı protestolar düzenlenmiş, meydanlar 14 Ağustos 2013'te güvenlik güçlerinin kanlı müdahalesiyle boşaltılırken darbe karşıtı binlerce kişi katledilmişti. Darbe karşıtı eylemler sırasında binlerce kişi de alıkonmuştu.

Alıkoymalar darbenin ardından da devam etmişti. Darbeden sonraki süreçte Mısır zindanlarındaki siyasi tutukluların sayısı 100 bini geçmişti.

YÜZLERCE İDAM CEZASI

Askeri cunta, 2013’teki darbede katledemediği Müslümanları, daha sonra idam yoluyla ortadan kaldırma planını devreye soktu. Ülke genelinde on binlerce Müslüman alıkonurken birçoğundan uzun bir süre haber alınamadı. İhvan hareketinin önde gelen isimleri ise idama mahkum edildi.

Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi başta olmak üzere 106 kişi hakkında 2015 yılının Mayıs ayında idam cezası verildi. İdam cezası alan sanıklar arasında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi ile Müslüman Kardeşler'in liderlerinden Muhammed Bedii de bulunuyordu. Dünya kamuoyu, darbe sürecinde yaptığı gibi bu olayda da sessizliğini korudu.

Mısır tarihinin seçimlerle iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Mursi, 17 Haziran 2019'da yargılandığını duruşma salonunda hayatını kaybetti. Mursi'nin hayatını kaybettiği mahkeme salonundaki tanıklar, baygınlık geçiren Mursi'ye 20 dakikadan uzun süre yardım edilmediğini ve ölüme terk edildiğini belirtmişti.

BU SENE 26 KİŞİ İDAM EDİLDİ

Cunta rejiminin idam furyası bu sene de devam etti. Bu yılın Şubat ayında Başsavcı Hişam Berekat'a düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduğu bahanesiyle idama mahkum edilen 9 İhvan üyesi genç, Nisan ayında ise "Kirdase olayları" adlı davada yargılanan 17 kişi idam edilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir