• DOLAR 32.378
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2325.92
  • ...
Yem piyasalarında olağanüstü artışa müdahale
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatlarının 17 Mayıs tarihinde açıklandığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, yazılı açıklama yaptı.

Pakdemirli, ekmeklik buğdayın tonunun yüzde 36 artışla 2 bin 250 TL, makarnalık buğdayın tonunun yüzde 36 artışla 2 bin 450 TL ve arpanın tonunun yüzde 37 artışla bin 750 TL olarak belirlendiğini hatırlattı.

Hububat ve yem piyasalarının düzenlenmesi için bugüne kadar alınan tedbirlere değinen Pakdemirli, "Toprak Mahsulleri Ofisi’nce 2020/21 sezonunda besici ve yetiştiricilerimiz başta olmak üzere yem piyasalarına yönelik uygun fiyatlı yaklaşık 1,8 milyon ton arpa ve mısır satışı yaptık. 2021/22 sezonunda ise alım fiyatlarının ilan edilmesinden sonra, sektörün önünü görebilmesi amacıyla buğday ve arpa satış fiyatlarını belirledik. Ekmeklik buğdayın tonunu 2 bin 450 TL, makarnalık buğdayın tonunu 2 bin 650 TL ve arpanın tonunu bin 950 TL olarak açıkladık. Ayrıca ekmeklik buğday talebi üzerindeki baskının azaltılması amacıyla, ekmeklik buğdaydan elde edilen makarna kati ihracatlarını da kayda bağlayarak durdurduk" dedi.

Yem piyasalarının regülasyonu için alınacak ilave önlemler hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, "TMO son olarak mayıs ve haziran aylarında yaklaşık 450 bin ton arpa ve mısırı besici ve yetiştiricilerimize satışını gerçekleştirdi. Son günlerde yem ham maddeleri piyasasında oluşan yüksek fiyatların yetiştiricilerimizin maliyetlerini olumsuz etkilemesi, et ve süt üreticilerimizin yem maliyetlerinin düşürülmesine yönelik yoğun talepleri üzerine hızlı ve güçlü bir şekilde TMO üzerinden yem regülasyonu çalışmalarını başlatıyoruz. Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mevcut stoklarını kullanarak ve takviye ederek besici ve yetiştiricilerimizin yanı sıra yem sektöründeki tüm kullanıcıların ihtiyacını uygun fiyatla karşılamak üzere güçlü bir şekilde piyasalara müdahale edeceğiz. Besici yetiştiricilerimizi yüksek yem maliyetleri altında ezdirmeyeceğiz. Yem piyasalarındaki olağanüstü artışlara müdahale ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir