• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla besicilerin sorunlarına dikkat çeken Rüzgar, İLKHA muhabirine, kuraklığın hububatın yanı sıra yem fiyatlarını da etkilediğini belirtti.

Bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle yem ve saman fiyatlarında büyük bir artışın yaşandığına dikkat çeken Rüzgar, bu durumun besicilerin hayvanlarını erkenden ellerinden çıkarmaya neden olduğunu kaydetti.

Geçen seneye oranla yem ve saman fiyatlarının iki kat yükseldiğini ifade eden Rüzgar, duruma müdahale edilmemesi durumunda yem fiyatlarının daha da yükseleceğine ve bunun da hayvan besicilerini çok zor durumda bırakabileceğine işaret etti.

Hükümetin sertifikalı hayvan besleyen besicilere vereceği desteğin ayrım gözetmeksiniz tüm besicilere de verilmesi gerektiğini belirten Rüzgar, artan yem ve saman fiyatları karşısında besicilerin şimdiden hayvanlarını satmaya başladıklarını dile getirdi.

“Kuraklık yem, arpa ve saman fiyatlarını çok kötü etkiledi”

Kuraklığın meraları da etkilediğini belirten Rüzgar, “Bu sene kurbanlık sayısı geçen seneye oranla daha iyi. Özellikler küçükbaş dediğimiz kurbanlık sayısında çoğalma var. Bu sene kilogram prim fiyatına baktığımızda geçen yıla göre küçükbaşta kilo başı 3 lira, büyükbaşlarda ise 8 lira üzerine gelmiş durumda.” dedi.

Mehmet Ali Rüzgar

Kimi besicilerin maliyetler karşısında hayvanlarını satmaya başladığını dile getiren Rüzgar, “Bu sene bölgemizde yağışlar az olduğundan dolayı kuraklık baş gösterdi. Bu kuraklık yem, arpa ve saman fiyatlarını çok kötü etkiledi. Geçen yıl beyaz saman 35 kuruş iken şu anda 70 kuruşa, arpa ise bir lira 20 kuruştan, 2 lira 50 kuruşa yükselmiş durumda. Kuraklıktan dolayı artan yem fiyatları karşısında besiciler ellerindeki hayvanları satmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

“Destekler ayrım gözetmeksizin yapılmalıdır”

İleriki zamanda büyük bir sıkıntıyla karşılaşabilecekleri uyarısında bulunan Rüzgar, şöyle devam etti:

“Şu anki durum hem tüketiciler için hem de kasaplar için iyi ama birkaç ay sonra sorun olacaktır. Çünkü besici yüksek maliyetten dolayı elindeki hayvanı elinden çıkarmaya çalıştığı için ileriki aylarda bu herkes için büyük bir sorun olacaktır. Devlet besici belgesi olanlara uygun fiyata yem desteği vereceğini açıklamış. Yani belgesi olmayana destek yok. Herkesin de bildiği üzere birçok köylümüzün hayvan işletme belgesi yoktur. Haliyle çoğu köylü devletin bu desteğinden yaralanamayacağından mağdur olacaklardır. Böyle de olunca ellerindeki hayvanları satmak isteyeceklerdir. Devlet besicilere yapılan destekleri ayrım gözetmeksizin yapmalıdır. Hayvan besleyen bütün köylü ve besicilere yararlanacakları şekilde bir düzenleme getirilmesi gerekmektedir.”(İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız