• DOLAR 32.56
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2428.135
  • ...
KKTC`nin ilk kök hücre nakli ameliyatı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Kuzey Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi`nde Doç. Dr. Ertuğrul Okuyan tarafından ayağı kesilmesi öngörülen bir hastaya yönelik ilk kök hücre ameliyatı başarı ile gerçekleştirildi.

 

Ameliyatı yapan Doç. Dr. Ertuğrul Okuyan, ayağı kesilmesi öngörülen bir hastaya kök hücre ameliyatının umut ışığı olduğunu, önümüzdeki dönemde benzer operasyonlarla hem ada geneline hem de Ortadoğu ülkelerine hizmet vermeyi istediklerini belirtti.

 

YDÜ Hastanesi kardiyologlarından Doç. Dr. Ertuğrul Okuyan YDÜ Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü`ne yaptığı açıklamada, kök hücre ameliyatının kalp ve damar hastalığında son yıllarda çok revaçta olan ve üzerinde araştırmalar yapılan bir alan olduğunu belirterek, tedavinin birçok hasta için umut ışığı olacağını söyledi.

 

\"Ayağın kesilmesi öngörülüyordu, umut ışığı olduk\"

Yaptıkları kök hücre ameliyatının, diz altından aşağısı tamamen işlevini yitirmiş ve damarları tıkalı olan bir hastayı tedavi etmeyi amaçladığını belirten Okuyan, \"Hastanın bacağı artık diğer tedavi yöntemlerine yanıt veremez durumdaydı. Ayağın kesilmesi öngörülüyordu. Bu hastanın kemik iliğinden alıp bacağının farklı bölgelerine uyguladık. Kök hücre ameliyatı sayesinde, ayağı kesilmesi beklenen bir hastaya umut ışığı olduk. Şu an elde edilen sonuçlar çok güzel ancak kesin bir şey dememiz için 6 ay gibi bir sürenin geçmesi gerekiyor\" diye konuştu.

 

Doç. Dr. Okuyan, kök hücre tedavisinin ayak ve damar tıkanıklığı olan hastalara da uygulanabildiğini belirterek, yöntemin, ameliyat şansı olmayan, ayağı kesilmesi kaçınılmaz olan hastalarda, yeni damar oluşumunu sağlamak amacıyla kullanıldığını söyledi. (A. Hakim Kurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir