• DOLAR 32.371
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2325.83
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Covid-19 salgını tüm sektörleri olduğu gibi turizm sektörünü de olumsuz etkiledi. Kapalı olan turistik mekanlar “kademeli normalleşme” süreciyle salgına karşı önlemler alınarak tekrar hizmete açıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin son yıllarda inanç ve kültür merkezi haline gelen, tarihi dokusu ve yapılarıyla turistlerin uğrak mekanı haline gelen kenti Gaziantep’te de esnafın yüzü son 2 haftadır yaşanan turist yoğunluğu nedeniyle tekrar gülmeye başladı.

 

Geçtiğimiz hafta başlayan “kadameli normalleşme” ile birlikte turizmde yaşanan hareketlilik Covid-19 salgını nedeniyle aylardır zor günler geçiren esnafın yüzünü güldürmeye başlarken tarihi mekanlarda aylar sonra ziyaretçi akınına uğradı.

Yeni “kadameli normalleşme” ile birlikte tarihi, doğal güzellikleri, gastronomideki ünü, inanç ve kültür turizmi sayesinde ziyaretçilerin en gözde merkezlerinden biri olan Gaziantep aylar sonra turist almaya başladı. Turistlerin uzun bir aradan sonra kente gelmesi en çok esnafı sevindirdi.

Salgın süresince sessizliğe bürünen kentte, tarihi Gaziantep Kalesi ve çevresi, Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten, pasaj ve işyerlerinin yer aldığı kentin en işlek caddesi olan Gaziler Caddesi en kalabalık günlerinden birini yaşadı.

Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Gaziantep’te “kadameli normalleşme” en çok aylardır cumartesi günleri kapalı kalan esnafın yüzünü güldürdü. Vaka sayılarının da azalmasıyla birlikte kademeli olarak tedbirlerin de gevşetildiği kentte esnaf, aylar sonra kapılarını müşterilerine açtı.

Hafta sonu kısıtlamasının kalkmasıyla birlikte halkın da kendini cadde ve sokağa attığı kentte başlayan hareketlilik, aylardır iş yapamayan ve çoğu gün işyerini siftahsız kapatan esnafın yüzünün gülmesine neden oldu.

Son 2 haftalık “kademeli normalleşme” sürecinde turizmde canlanmanın yaşandığını belirten kentin tarihi çarşısı Zincirli Bedesten esnafından Bülent Sönmezoğlu, salgın sürecinde sessizliğe bürünen çarşıda hareketliliğin başladığını, yerli ve yabancı turistlerin kente geldiğini söyledi.

“Esnafın yüzü gülmeye başladı”

Hijyen koşullarına uyarak, maske ve mesafe kurallarıyla birlikte ziyaretçileri misafir ettiklerini belirten Sönmezoğlu, “Turistler gelmeye başladı. Kalabalıklarımız bayağı var. Esnaf şu an satışlardan memnun, müşterilerimiz de gelmeye başladı. Esnaf olarak Covid-19 tedbirlerimizi alıyoruz. Bu süreçte sadece biz değil, tüm sektörler mağdur oldu, yapacak bir şey yok elden gelen bir şey gelmiyor. Her şeyin bir cefası, bir de sefası var. İnşallah bu sürecin cefasını çektik, tedbirlerimizi alırsak, Covid-19 kurallarına uyarsak bu süreci atlatırız. Turist hareketliliği başladı, insanlar geliyor ve alışverişini yapıyor. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulandığında dönem çoğu zaman siftah yapmadan eve gidiyorduk. Ama şimdi çok şükür siftahımızı yapıyoruz, işlerimiz oluyor. Esnafın yüzü gülmeye başladı.” dedi.

“Turist hareketliliği ile birlikte satışlarımız başladı”

Turist yoğunluğundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Halil Açıkalın, “Cumartesi günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasının bize biraz faydası oldu. Zaten bizim işimiz cumartesi-pazar günleri oluyor. İnsanlar hafta sonu gezmeye çıkıyor, bir hareketlilik var. Pandemi döneminde böyle değildi. Pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması da kalkınca bizim işlerimiz eskisi gibi olmasa bile biraz açılacak. Yine de çok şükür, gelen giden oluyor. Cumartesi günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kalkması bizim için iyi oldu.” ifadelerini kullandı.

Cumartesi günleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasına esnaf olarak sevindiklerini belirten Mehmet Şahan da pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasını temenni ettiklerini ifade etti.

“Çarşımızda hareketlilik başladı”

Salgın sürecinde esnaf olarak ciddi anlamda mağdur olduklarını anımsatan Şahan, “Bu süreçte millet evde oturmaktan çok sıkıldı. Cumartesi günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla herkes kendisini dışarı atmaya başladı. Satışlardan memnunuz. İnşallah pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması da kalkınca daha da memnun olacağız. Yerli ve yabancı yerli ve yabancı turistlerde gelmeye başladı. Esnaf olarak turizminden besleniyoruz. Turist gelmezse turistlere hitap eden esnaf zor durumda kalıyor. Hareketliliğin başlamasından memnunuz. İnşallah daha güzel olur, bu konuda devletimizin ve belediyemizin katkılarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız