• DOLAR 32.368
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2325.24
  • ...
Akçakale mülteci kampında isyan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Akçakale Süleyman Şah Kampı`nda çıkan yangın sırasında bir çocuğun hayatını kaybetmesi üzerine mülteciler isyan başlattı. Yetkilileri suçlayan mülteciler kamptaki yönetimin bir an önce değişmesini isteyerek isyan başlattı.

 

Protestonun büyümesiyle mülteciler kampın büyük bölümünü ele geçirdi. Kamptaki güvenlik güçlerinin yetersiz olmasından dolayı kampta sivil çalışanlar ile mülteciler arasında karşılıklı taşlama meydana geldi. Polisin attığı biber gazı ve tazyikli su ile dağıtılmaya çalışılan mülteciler tel örgüleri aşıp kampın dışındaki Bolatlar köyüne doğru kaçmaya başladı. Kaçan mültecilerle halk arasında yer yer gerginlikler yaşandı. Bunu duyan Akçakale halkı olay yerine akın etti. Çatışmaların giderek büyümesiyle birlikte Şanlıurfa`dan jandarma ve çevik kuvvet ekipleri istendi. Kampın içerisinde bulunan yönetime ait çadırlar, hastane çadırı ve güvenlik kulübelerinin büyük hasar gördüğü gözlemlendi.

 

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ile Akçakale Kaymakamı Eyyüp Fırat olay yerine gelerek öfkeli halkı yatıştırmaya çalıştılarsa da olaylar hızla büyüdü. Öfkeli halk yoldan geçen Suriye plakalı araçları taşladı, çekim yapan bazı gazetecilerin ise kameralarını kırdı. Halkın çoğunluğu hükümetin yanlış yaptığını, mültecilerin buraya getirilmesiyle çok sıkıntılar yaşadıklarını ifade ettiler.

 

Kaymakam Eyyüp Fırat halka yaptığı konuşmada olayları yapanların ortaya çıkarılacağına dair söz verdi. Olaylar devam ederken şiddetli yağmurun yağışı olaylar yatıştırdı. Olaylar nedeniyle kampa giriş ve çıkış yasağı getirildi. Olayların tekrar başlamasından korkulduğundan yoğun güvenlik önlemleri alınırken olaylara karışan mültecilerin çoğunun kamp dışına kaçtığı görüldü.

 

Kamp yetkililerinin olaylarla ilgili basının çekim yapmasını engellemesi ise akıllarda soru işareti bıraktı.

Olaylara karışanlar tespit edilip sınır dışı ediliyor.

Olaylarla ilgili soruşturma devam ediyor.(Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir