• DOLAR 32.366
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2325.172
  • ...
Diyarbakır'da Afgan göçmenlerin bitmeyen dramı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aylardır Diyarbakır’a gelen sayıları binlerle ifade edilen Afganlı düzensiz göçmenlerin Diyarbakır otogarı çevresindeki bekleyişleri devam ederken, sıcaktan korunmak için ağaç gölgeliklerine sığınıyor. Sosyal mesafe kuralına da uymayan göçmenler, gruplar halinde gezip yan yana yatmak zorunda kalıyor.

Otogar esnafı ve vatandaşlar ise, göçmenlerin sayısındaki artıştan rahatsızlık duyduklarını söyleyerek devletin çözüm bulmasını istiyor. Diyarbakırlı vatandaşlar rahatsızlıklarını dile getirseler de, yaşanan bu mağduriyet karşısında sığınmacılara yardımlarını esirgemiyorlar.

Nasıl geldik?

Afganlı göçmenler, Diyarbakır’a uzun ve meşakkatli yolculuktan sonra ulaştıklarını anlatıyorlar. Ailesinin tüm fertlerini savaş sırasında kaybettiğini söyleyen Afgan vatandaşı Kamuran, 30 günlük bir yolcuğun ardından Diyarbakır otogarına geldiğini söylüyor.

Kamuran yolculuk hikâyesini ve nereye gideceğini şöyle anlatıyor: “Afganistan’dan 25-30 gün önce yola çıktım. 30 gündür yürüyorum, sadece 2-3 saat araba yolculuğu yaptım, hep yürüyerek yolculuk yaptım. Önce İran’a geldik, oradan Türkiye geçtik. Buradan da Avrupa ülkelerine Fransa’ya geçmek istiyorum. Afganistan’da hiçbir şey yok, okul okuyamadım. Çok çalışsak ta bir şey elde edemiyoruz, o yüzden Fransa’ya gitmek istiyoruz, oranın yaşam şartları daha iyi kimlikte veriyorlar. Ben savaşta babamı, annemi ve kardeşlerimi kaybettim.”

“Savaştan kaçtık”

Diyarbakır otogarına gelen göçmenlerden biride Şanşı Rahman. Konya’ya gitmek istediğini söyleyen Rahman, “2 gün önce Diyarbakır otogarına geldim. Buradan da Konya’ya gideceğim ve orada çalışacağım. Akrabalarım var orada, onların yanına gideceğim, 5-10 gündür yoldayım. Bazen arabaya biniyoruz, bazen yürüyoruz. Kimse bize yardım etmiyor. Paramız olsa karnımızı doyuruyoruz, olmasa aç kalıyoruz. Afganistan’da Taliban ve devlet savaşıyor, biz de oradan kaçtık, kendi canımızı kurtarmak için ve ailemize burada çalışıp para göndermek için geldik” diyor.

Konya’ya gitmek istiyorum

Afganistan’daki iç savaştan kaçan Salim Radeder ise, günlerce yol yürüdüğünden dolayı ayaklarının çok ağrıdığını belirterek, “Savaştan kaçıp buraya geldim, hayatımı kurtarmak için. Şimdi buradan da Konya geçeceğim. 30 gündür yolda yürüyerek geliyorum, arabaya 1-2 saat biniyorum. Ayaklarım ağrıyor. Kimse bize bir şey vermiyor böyle kalmışım. Konya’ya gidip orada akrabalarımın yanında çobanlık yapacağım” ifadelerini kullanıyor.

Avrupa’ya gitmek istiyorum

Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenlerden biride Gülbedin Talaş. Afganlı Talaş, “Afganistan’dan geliyoruz, orada savaş var. Biz mecbur geldik. 10 gündür buradayız. Paramız yok, hiçbir şeyimiz yok. Ne yapacağız? Biz İstanbul’a gidip oradan Almanya’ya gitmek istiyoruz. Afganistan’da çok savaş var. Mecburen geldik” diyor.

“Emniyet yardımcı olmuyor”

Güvenlik güçlerinin göçmenleri görmezden geldiğini söyleyen Otogar esnaflarından Davut Doğan, bazı göçmenlerin de otogardaki araçlara zarar verdiğini ifade ederek, “Sabah 07:00 civarında arabanın eksiklikleri vardı onları hal etmek için aracı kontrol etmeye geldim, üç Afgan uyruklu göçmenin arabanın kapısını zorladıklarını gördüm. Bu bir değil iki değil, bütün arabaların kapısını zorluyorlar. Bir türlü tedbir alamıyoruz. Arabanın başında mı yatalım? Ne istiyorlar? Bilmiyorum. 155’i aradığımızda biz size yardımcı olamayız “ göçmen kaçakçılığına başvurun” diyorlar. Onlarda müdahale etmiyor. Biz bu durumdan memnun değiliz. İki aydan fazla oluyor göçmenler buradalar perişan olmuşlar. Sözde Belediye yemek veriyor, ama yemek verdiklerini de görmedim. Aç susuz buradalar, otogarın etrafında binlerce Afganlı göçmen var” şeklinde konuştu.

Kaynak: Tigris Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir