• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Arap baharı sonrası İslam dünyasında mezhep hareketleri`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen "Arap Baharı Sonrası İslam Dünyasında Mezhep Hareketleri" adlı konferansa Şırnak Üniversitesinde Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Şırnak Vali Vekili Deniz Zeyrek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Taş ve Mehmet Nuri Nas, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Avcı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hamdi Gündoğar, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve çok sayıda öğretim elemanı ile öğrenci katıldı.
 
Konferansın açılış konuşmasını yapan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hamdi Gündoğar, daha önce sadece Şırnak Üniversitesi dâhilin de başlatılan konferans, panel ve seminerlerin bu yıl itibariyle halkın, sivil toplum örgütlerinin ve meslek örgütlerinin katılımına açtıklarını belirterek, "Tunus`ta başlayıp bugün Suriye`de devam eden Arap Baharı ve İslam dünyasında mezhep hareketlerini konu alan konferansımızın amacı, hemen yanı başımızda cereyan eden bu hareketlilikleri doğru öğrenmek ve arka planında neyin olduğunu algılamaktır. Bunun için İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç`ı davet ettik. Sözü Sayın Hocamıza bırakmadan önce hepinize hoş geldiniz demek istiyorum" şeklinde konuştu.
 
Daha sonra ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç konuşmasına başladı. Mezhepler arasında ne kadar farklı görüş ve yorumlar olmuş olsa da İslam dünyasında hiçbir zaman batıda olduğu gibi mezhepler arasında Yüz Yıl Savaşları benzeri çatışmaların olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç, İslam dünyasında farklı mezheplerin aynı camii de namaz kıldığını söyledi. Prof. Dr. Dalkılıç, İslam dünyasındaki mezheplerin kurulduğu yer ile yayılma yerlerinin de çok farklı olduğunun altını çizerek, mezheplerin üst şemsiyesinin "Ehl-i sünnet vel cemaat" tavrı olduğunu belirtti.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç konuşmasını şöyle sürdürdü; "İslam dünyasında mezheplerin farklı olması, düşmanlık ve şirk üzerine bina edilmedikçe zenginlik olarak algılanmalıdır. Mezhepler, ana kitle dediğimiz "Ehl-i sünnet vel cemaat" anlayışıyla hareket etmelerinde en büyük etken cemaatle namaz kılmalarıdır. Ana kitle kendini oluştururken ve geliştirirken düşmanlıklar olmaz."
 
Soru cevap kısmıyla devam eden konferansın sonunda Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz ve Vali Vekili Deniz Zeyrek, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç`a hediyeler verdi. (Muhammed Müldür - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir