• DOLAR 32.582
  • EURO 34.894
  • ALTIN 2432.141
  • ...
Malatya Gelincik Tepesinde yapılan konutların kura çekimi yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Depremzedeler için Merkez Battalgazi ilçesi Gelincik Tepesinde yapılan 1. Etap 678 konutun hak sahiplerine teslimi için kura töreni gerçekleştirildi. Kura çekiminin yarın da devam edileceği belirtildi.

Battalgazi Belediyesi bahçesinde düzenlenen kura töreni Malatya İl Müftü Yardımcısı Hasan Nacar’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından; Vali Aydın Baruş, AK Parti Milletvekilleri; Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık, Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder birer konuşma yaptı.

Devletin sürecin başından itibaren TOKİ vasıtasıyla vatandaşların konutlarının inşa edilmesi için seferberlik ilan ettiğini belirten Vali Aydın Baruş, bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Her türlü imkanlarıyla birlikte depreme dayanıklı konutların inşa edilmesinin kolay olmadığını kaydeden Baruş, “Gerçekten çok büyük emek gerektiriyor. Bazı yerlerde arsa sorunu yaşıyorsunuz, bazı yerlerde tabiattan kaynaklanan zeminden kaynaklanan çetinliklerle karşılaşıyorsunuz.” dedi.

Depremin ardından bugüne kadar yapılan çalışmaları aktaran Baruş, “AFAD İl Müdürlüğümüz tarafından Malatya’da değerlendirmeye alınan ağır hasarlı konut sayısı 5 bin 546, tabi ağır hasar gören konut sayısı daha fazla ancak bu ağır hasar gören konutlardan önemli bir kısmı daha önceki depremlerde hasar görmüş konutlardır. Dolayısıyla bunlar ikinci defa işleme alınmadığı için AFAD’a intikal eden bu 5 bin 546 konutun ilçe merkezlerinde kentsel alanlardaki miktarı 2 bin 316, kırsal bölgede ise 3 bin 230 idi. İlçe merkezlerinde bin 548, kırsal bölgede bin 812 olmak üzere olmak toplamda 3 bin 360 hak sahibi başvuru yaptı, hak sahibi oldu ve başvurular hala devam ediyor.” dedi.

Vali Aydın Baruş

Sürecin başından itibaren TOKİ tarafından yoğun bir ihale sürecinin başlatıldığını kaydeden Baruş, şöyle devam etti:

“Afet konutu olarak, Pütürge ve Doğanyol ilçelerimizde devam eden kentsel dönüşümle birlikte yürütülen AFAD çalışmaları kapsamında 5 bin 651 konut ihale edildi. Bunların 4 bin 122’si kentsel alandaki çok katlı konutlar, bunların 2 bin 22’si Battalgazi’de, 625’i Yeşilyurt’ta, 491’i Doğanyol’da, 439’u Kale’de ve 519 konutta Pütürge ilçemizde ihale edildi. Ve ayrıca bin 555 köy konutu ihale edildi. Bu konutlardan önemli bir kısmının yapımına başlandı ve devam ediyor. Bugüne kadar 4 bin 835 Konut’un yapıma başlandı. Çok katlı kentsel konut olarak 4 bin 59, köy konutları olarak da 776 konutun yapıma başlandı. Diğerlerin yapımına da ara ara devam edilecek. Bugün itibariyle yapımı tamamlanan ve teslim edilen konut sayımız bin 335. Bugün Battalgazi Gelincik tepesindeki birinci etap 678 konutun kuralarını çekeceğiz. Şu anda yapım süreci devam eden 3 bin 500 konutumuz var. Bu 3 bin 500 konut büyük oranda temmuz ve ağustos aylarında tamamlanarak inşallah vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.”

Gelincik tepede de 3’üncü etabın inşaatlarının bittiğini, teslim alma çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Baruş, şunları söyledi:

“İnşallah önümüzdeki temmuz ayında kuralarını çekerek vatandaşlarımıza teslimini yapacağız. Yine eski Malatya’da 472 konut inşaatımız da tamamlanmak üzere onlarında temmuz ayı sonu itibariyle bitmesiyle birlikte kuralarını çekeceğiz. Doğanyol ilçemizde 477 konutun inşaatı devam ediyor. İlçe merkezinde 353 konut İnşallah aralık ayında tamamlanacak. Gökçe mahallesinde 124 konutumuzu İnşallah eylül ayında teslim edilecek. Kale ilçemizde 130 konutumuz Kumluyazı mahallemizde yine temmuz ayı sonuna kadar teslimini planlıyoruz. Pütürge ilçemizde de 311 konutun inşası devam ediyor. Tepehan mahallesinde 98 konutun temmuz sonu itibariyle ilçe merkezinde kentsel dönüşüm ile birlikte başlatılan 213 konutumuzun da inşallah inşaatı başlamak üzere. Bu konutlarımızda 2022 yılı içerisinde teslim etmeyi planlıyoruz. Ayrıca Yeşilyurt ilçemizde 625 konutun ihalesi yapıldı. Yakınca mahallemizde 499 konut, Kaynarca mahallemizde de 126 konutun Şubat 2022’de teslim edilmesi planlanıyor.”

Ağır hasarlı binaların yıkımın devam ettiğini anımsatan Baruş, bugüne kadar 2 bin 357 binayı yıktıklarını söyledi. Depremlerin devam ettiğine dikkat çeken Baruş, 24 Ocak depreminin ardından Pütürge merkezde olmak üzere başka depremlerin de yaşandığını kaydetti.

Baruş, “24 Ocak depreminde 4 Malatyalı hemşerimizi kaybettik, yaralananlar da oldu. Çok şükür şifa buldular. Vatandaşlarımız büyük bir endişe yaşadı. Bu endişeli ve sıkıntılı süreci sizlerle el ele vererek, vatandaşlarımızın sabrı sayesinde bugünlere getirebildik. Bugün artık yüzümüz gülüyor. Çünkü Malatya’da yaşanan insanlarımız için yepyeni yaşam alanları kuruluyor. Gelincik Tepesi, eski Malatya, Yakınca, Kaynarca. Buralarda yapılan konutlar depreme son derece dayanıklı ve kullanışlı konutlardır. Bu konutların bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kura çekimine geçildi. Kura çekiminde bazı vatandaşların heyecanlı oldukları gözlemlendi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir