• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...
Demirdeki yüzde 120'lik artış, satışta yüzde 80 oranında düşüşe yol açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İnşaat malzemelerinin artışı hakkında İLKHA mikronuna konuşan sektör temsilcileri, başta demir olmak üzere bütün inşaat malzemelerinde yaklaşık yüzde 120'lik bir artış olduğunu söyledi.

Uzun yıllar inşaat sektörüne malzeme sattıklarını söyleyen sektör temsilcileri, şu ana kadar demir ve inşaat malzeme fiyatlarının hiç bu oranda artmadığına vurgu yaptı.

 

Demir ve inşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışı nedeniyle başta halk olmak üzere müteahhitleri de çok zor duruma soktuğunu belirten Adil Rüzgar, bu durumun ev fiyatlarının aşırı derecede yükselmesine neden olduğunu söyledi.

"Son bir sene içerisinde demir fiyatı yüzde 120 yükseldi"

32 yıllık ticaret hayatında demir fiyatının kısa sürede hiç bu kadar arttığını görmediğini söyleyen Rüzgar, "1989 yılından beri inşaat malzemesi satıyorum. Önceki yıllarda inşaat ve demir malzemelerinde yılda genelde yüzde 20 ya da en fazla yüzde 30 zam geldiğini hatırlıyorum. Son bir senede ise neredeyse demir fiyatına yüzde 120 zam geldi. Demir fiyatında fahiş artış yaşanıyor. Demir fiyatı bir sene içinde bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkmış durumda." dedi.

Adil Rüzgar

"Demir fiyatlarının yükselmesi işlerimizi yüzde 80 düşürdü"

Şu anda birçok müteahhit ve daire sahiplerinin yaşanan bu artış karşısında mağdur olduğunu belirten Rüzgar, birçok kişinin artık inşaat yapamaz hale geldiğini söyledi.

Rüzgar, "Batman'da en uygun ev inşaat maliyetleri 500 bin liranın üstüne çıkmış. Bu durumdan en çok etkilenen millettir. Şu anda, önceden temelini atmış ve birkaç kat yapanlar mecburen inşaatlarını bitirmek zorundalar. Yani inşaat yapmak isteyen birçok kişi beklemededir. Geçen yıl haftada en az 2 veya 3 tır demir satarken şu anda ise 15 günde bir tır demir bile zor satabiliyoruz. Satışlarımız yüzde 80 oranında düştü. İnşaat malzemelerindeki fiyatı yükselişi doğal olarak ev fiyatlarını da yükseltti. Geçen yıl 200 ile 250 bin lira olan ev fiyatları şu anda 500 ile 700 bin liraya çıkmış durumda. Hükümetten isteğimiz artan bu demir ve inşaat malzemelerinin fiyatına bir an evvel el atmalarını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ramazan Toy

"Bütün inşaat malzemelerinin fiyatları yükseldi"

Demir fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmeye devam ettiğini ifade eden bir diğer inşaat malzemesi tedarikçisi Ramazan Toy, "Demir fiyatı geçen sene bu tarihte 3 bin 500 TL civarındayken bugün itibariyle demirin tonu 7 bin 500 TL civarında. Demirin fiyatı geçen seneden bu vakte kadar ortalama yüzde 110 ile 120 arasında arttı. 8 yıldır inşaat ticaretinin içerisindeyim, hiçbir zaman böyle bir artış görmedim. Demir ile beraber bütün inşaat malzemelerinin fiyatları da yükseldi. Hem sektör için hem de bütün vatandaşlar için artan fiyatlara karşı yetkililerin bu duruma el atmaları gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir