• DOLAR 32.568
  • EURO 34.903
  • ALTIN 2429.41
  • ...
`Nakliyat firmalarına denetim yapılmıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
SİVAS - Evden eve nakliyat yapan firmaların sorunlarını dile getiren Adem Demir, kanunsuz iş yapan işletmelere karşı resmi kurumların sessiz kaldığını iddia etti.
 
Ulaştırma Bakanlığı`nın nakliyat yapan firmalara K1 ve K3 yetki belgesi standardı getirdiğini hatırlatan Demir, belgesi olmayanların kiralık kamyonlarla nakliyat yaptığını ileri sürerek şehir içi denetim yapılmadığı için belge alanların da mağdur edildiğini söyledi.Bütün resmi kurumlarla irtibata geçtiklerini ve kurumların denetim görevini kabul etmediğini öne süren Demir, "Sivas Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Valilik, Emniyet Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı ile bu konu ile ilgili irtibata geçtik. Şehir içi denetleme olmadığı için sorunlarımızı dile getirdik. Ulaştırma Bölge Müdürlüğü yetkiyi kabul etmiyor. Ulaştırma Bölge Müdürlüğü dilekçemizin karşılığı olarak 4925 sayılı Karayolları Taşımacılık Kanunu gereğince denetlemeyi Emniyet Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı yapar yanıtını veriyor. Belediye Başkanlığı ise bu konu ile hiç ilgilenmiyor. Hâlbuki Belediye Başkanlığı da denetleme yapabilir. Biz bu konuda denetlemenin yapılması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına da dilekçe yazdık. Denetlemeye ve haksız rekabete meydan verilmemesini talep ettik. Bakanlık ilgili birimlerle irtibata geçildiğini ve gerekenin yapılacağını söylüyor. Belediye Başkanlığına gidiyoruz, dilekçemizi veriyoruz ancak belediye bizimle alakası yok diyor. Ulaştırma Bakanlığı bize denetlemeyi Sivas Ulaştırma Bölge Müdürlüğü`nün yapabileceğini söylüyor. Sivas Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne gittiğimiz zamanda denetleme yapma yetkileri olmadığını söylüyorlar. Ancak kanun maddesi `Bakanlık yapacağı denetimleri kendi personelinin yanı sıra Valiliğin belirleyeceği diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeli kendilerine verilen yetkiler çerçevesinde denetleme yapar` diyor. Belediye de işletme ruhsatı verdiği için Belediye Başkanlığı`nın da denetleme alanına giriyor" dedi.
 
Nakliyat yapan araçların şehir içine girebilmesi için Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü yetkililerinden izin alması gerektiğini ifade eden Demir, Posta ve sebze araçlarının da mazot parası için evden eve nakliyat yaptığını iddia eden Demir, "Bu aracın şehir içine girebilmesi için Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü`nden izin alması lazım. Buna rağmen adam şehrin merkezinde eşya taşıyor. K3 belgesini almak için aracın tonajının ve standardının olması gerekiyor. Açık kasa kamyonun üzerine tende kapatıyorlar. Sonra da kapalı kasa araç diyerek yetkili kurumlar kandırılıyor. Sivas`ta resmi kurumlardan başka bir ile 180 tane tayin yapılmış bizim firmamız sadece iki tanesini taşımış. Üç tane belge sahibi işletmeci var. Soruyorum onlarda taşımamış. Peki, bu eşyaları kim taşıdı. Posta ve sebze taşıyan araçlar bile dönüşte boş dönmemek için evden eve
nakliyat yapıyor. Bizim arabalarımız sebze meyve taşımıyor. Bizim belgelerimiz nakliyat üzerine. Biz onların işine karışmıyoruz. Bir tane pikabı olanlar bile evden eve nakliyat yapıyor. Belgesi olmayanlar da bu işi yaparsa biz nasıl kazanabiliriz. Evet, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü kurulduğu günden bu güne kadar çok iyi çalışmalar yaptı ama bu sorun çok ciddi. Geçen gün Sivas`ta yetki belgeli kaç kişi var öğrenmek istedik ama bunu bile söyleyemeyiz diyerek reddettiler. K1 belgesi almanın maliyeti 20 bin lira K3 belgesi de 7 bin lira civarında. Ayrıca belgeyi almak için Gazi Üniversitesi`nde sınav giriyorsunuz ve sınav karşılığı alınıyor. Sivas`ta kursu bile yok, sürekli Kayseri`ye gittik, kursu tamamladık ve sınavla aldık. Biz standartları yerine getiriyoruz ama belgesi olmayanlarla bir farkımız yok" diyerek yetkililerin bu soruna duyarsız kalmamasını istedi. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir