• DOLAR 32.333
  • EURO 35.069
  • ALTIN 2286.519
  • ...
Orman işletme şeflerine yönelik uygulamalı yangın tatbikatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Malatya Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yangın tatbikatı, merkez Battalgazi ilçesi Bulgurlu Mahallesi çöp döküm alanının yanında yapıldı.

 

Yapılan tatbikat ile ilgili bilgi veren Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, “Yaptığımız bu tatbikata İşletme şefliklerimizde görev alan işletme şefleri ve bünyelerindeki araç ve personel ile katıldılar. Bu tatbikatta yangın sezonu başlamadan yapılması gereken hazırlık ve çalışmalar kontrol edilerek uygulamalı olarak gözden geçirildi. Son 15 gün içerisinde de araçlarımızla ilgili hazırlık durumu gözden geçirildi. Araç ve gereçlerimizin herhangi bir bozukluk ya da aktif olup olmadığının tespiti ve tüm araçlarımızın bakımları yapıldı.”

Her yıl yangın sezonu başlamadan bu tür tatbikatları yaptıklarını belirten Kalaylı, sözlerine şöyle devam etti:

“Tatbikat sonrasında yangın ekiplerimiz bölgelerinde kendi orman durumlarına göre hareket edecekler.  24 saat nöbet esasına göre işletmelerde kalacaklar. Ekiplerimiz Malatya başta olmak üzere orman varlığının yoğun olduğu esas üzerine çalışacaklar. Yangınla mücadele ile ilgili yani İşletme Müdürlüğümüze bağlı, Malatya Orduzu, Doğanşehir ile Pütürge'de ilk müdahale araçları ile birlikte 24 saat usulü nöbet tutuyorlar ve yangınlara erken müdahale etmeye çalışıyorlar. Yine bünyemizde 5 arazöz var. Bunlar da yüksek özellikli makineler, üzerinde çok sistemli ekipmanlar var. Bunların kullanımı da bir tecrübe gerektiriyor. Bu nedenle arkadaşlarımızla tekrar tatbikat yaparak bildiklerini perçinlemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda yangın söndürme teknikleri üzerine, tatbikatlarda yeni bir teknik gelişmiş ise onlara bu konuda bilgi veriyoruz. Bu arada mevcut bilgilerimizi de tazeliyoruz.”

“Yangında doğru müdahale çok önemlidir”

Düzenledikleri tatbikata Müdürlüklerinin tüm teknik elemanları ve Orman Muhafaza memurlarının katıldığını kaydeden Kalaylı, “Ekiplerimiz döndüklerinde başlarındaki şeflerle eğitime tabi tutuluyorlar. Çünkü yangında doğru müdahale çok önemlidir. İlk müdahalenin zamanı çok önemlidir. Bu ikisini kaçırırsak küçük bir yangın bile büyük bir afete dönüşebilir. Bundan dolayı en ufak bir ihmale, kusura ve hataya yer verilmemesi gerekiyor. Normalde 15 Haziran’dan sonra otlar kurumaya başlar, 1 Temmuz'a kadar devam eder. Bu yılki kuraklıktan dolayı maalesef otlar erken sarardı. Şu ana kadar da sadece Malatya'da değil Elazığ Bölge Müdürlüğümüze bağlı birçok İşletme Müdürlüğünde şimdiden 10-15 yangın oldu. Geçen hafta Diyarbakır’da bir orman yangını başladı. Elazığ Orman İşletme Müdürlüğü sahasına sirayet eden bir yangın vardı. 5 gün içerisinde söndürüldü.” dedi.

Kalaylı, “Yangın esnasında diğer kurumlar ile de iş birliği yapıyoruz. Malumunuz Malatya Orman İşletme müdürlüğümüze 3 ekip var. Maalesef bu ekiplerde çalışan işçi sayısı da her geçen gün azalıyor. Dolayısıyla bizim yangına müdahale gücümüz her geçen gün düşüyor.  Araçlarımızda hiçbir sıkıntı yok, her türlü ekipmanımız, aracımız var. Ancak bunları kullanacak eleman sayımız sınırlı olduğundan dolayı da diğer kamu kurum ve vatandaşlarımızın desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Bizim ana partnerimiz Büyükşehir Belediyesi oluyor. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan olmak üzere ilgili daire başkanlarına, özellikle İtfaiye Daire Başkanı Hanife Acar ve teknik ekibine ve görevli personellere teşekkür ediyorum. Her türlü yangında bizlerle beraber müdahale ediyorlar. Malatya’da orman yangını ya da kırsal yangın ayrımı yapmadan tüm yangınlara birlikte müdahale ediyoruz. Bizler sezon başladığından dolayı gece gündüz yangınlara müdahale edeceğiz. Bunun dışında gerek Büyükşehir gerek ilçe belediyelerimize, firmalarımıza, yangın esnasında aynı zamanda köylülerimize, canla başla kendi traktörleri ya da ellerine geçirdikleri çeşitli alet ve edevatları ile yangına müdahale ediyorlar. Bu da bizleri rahatlatıyor. Bu nedenle kendilerine bir kez daha teşekkür ederken desteklerinden gurur ve onur duyduğumu bir kez daha ifade ediyorum.” dedi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir