• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Dicle Bölgesine Büyük Proje Teklifi Verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Avrupa Birliği desteğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı 2013 Yılı Operasyon Teklif Çağrısı" kapsamında Dicle Kalkınma Ajansı, Dicle Bölgesi`ndeki Üniversiteler ile Organize Sanayi Bölgeleri tarafından yaklaşık 16 milyon Euro`luk dört adet proje teklifi verildi.
 
DİKA`dan yapılan açıklamada, Dicle Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan birinci proje teklifi "Dicle`de Genç İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu" adlı proje, ikincisi "Dicle`de Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" adlı iki adet operasyon teklifi sunulduğu belirtilerek, "Bu projelerle amaçlanan öncelikler, özellikle kadınların ve gençlerin işsizlik oranlarını azaltarak, daha çok insanı istihdama çekmek ve istihdamda kalmalarını sağlamaktır. Toplam bütçesi 5 milyon 300 bin Euro olan birinci teklifin malzeme alımına 300 bin Euro, teknik desteğe 2 milyon Euro, hibe olarak da 3 milyon Euro kaynak sağlanacaktır. İkinci teklifin toplam bütçesi 4 milyon 100 bin Euro olup, malzeme alımına 100 bin Euro, teknik desteğe 1 milyon Euro ve hibe desteği olarakta 3 milyon Euro kaynak Ajans tarafından Mali Destek Programı olarak yürütülecek" denildi.
 
Operasyon programı kapsamında yürütülecek faaliyetler çerçevesinde, operasyon teklifinin başarılı bulunması durumunda, DİKA`ya hibe programında kullanmak üzere toplam 6 milyon Euro kaynak tahsis edileceği dile getirilen açıklamada, "Ajans bu kaynağı çeşitli faaliyetleri desteklemek üzere kullanabilecektir. Bunlar mesleki eğitimler, girişimcilik eğitimleri, iş kurma, iş geliştirme, danışmanlık ve rehberlik hizmetleri, çıraklık, staj, istihdam garantili mesleki eğitimler, kariyer rehberlik hizmetleri, iş arama danışmanlığı ve okuldan işe kolay geçişi teşvik eden faaliyetlerdir. Ayrıca eğitim ve istihdam odaklı faaliyet gösteren kurumların işbirliğini geliştirme ve politika oluşturma süreçlerine destek olacak faaliyetlerde desteklenecektir" bilgisi verildi.
 
Açıklamanın devamında, bununla beraber DİKA`nın teknik destek sağladığı Batman Organize Sanayi Bölgesi ile Batman Üniversitesi ortaklığıyla bir operasyon teklifi verildiğine işaret edilerek, "Eğitim ve İşgücü Niteliklerinin Geliştirilmesi Yoluyla Artan Beşeri Sermaye Yatırımları" adlı projenin öncelikleri, yaşam boyu öğrenmenin ilerletilmesi ve insan kaynağına işletmeler ve işçiler tarafından yatırım yapılmasının teşvik edilmesiyle, işçilerin, işletmelerin ve girişimcilerin uyum yeteneklerinin arttırılması amaçlanmıştır. Böylece insan kaynaklarına daha fazla yatırım yaparak işçi ve işverenlerin uyum yeteneklerinin artırılması sağlanacaktır. Toplam bütçesi 2 milyon 350 bin Euro olan projenin mal alımına 350 bin Euro, teknik desteğe 2 milyon Euro kaynak aktarılacaktır. Buradaki hedef gruplar şirketler, KOBİ`lerdeki işverenler ve çalışanlar, sosyal ortaklar, sürekli eğitim merkezleri, araştırma merkezleri, kamu ve özel mesleki eğitim kurumları, STK`lar ve kamu kuruluşlarıdır" ifadelerine yer verildi.
 
Şırnak Üniversitesi tarafından hazırlanan, Dicle Bölgesi`ndeki Artuklu, Batman ve Siirt Üniversiteleri`nin proje ortağı olduğu "TRC3 Bölgesi`nde İşgücünün Çalışma Şartlarının İyileştirilmesi ve İş Olanaklarının Arttırılması" adlı projenin toplam bütçesinin 4 mikyon 100 bin Euro olduğuna değinilen açıklamada, "Proje kapsamında teknik destek ve makine ekipman desteği yer almaktadır. Proje kapsamında yapılacak olan başlıca faaliyetler arasında genç girişimciliğin desteklenmesi eğitimleri, işgücü piyasası analizi raporu hazırlanması, mesleki eğitimlerin verilmesi, kariyer rehberliği, meslek danışmanlığı eğitimleri, 4 üniversitede kariyer rehberliği ve meslek danışmanlığı merkezleri açılacaktır. Genç istihdamı üzerine çalıştay ve sempozyumlar düzenlemek, bunun sonucunda yayınlar basmaya kaynak oluşturmak, işçi ve işverene yönelik KOBİ`lerin ihtiyaçlarını karşılayacak veri tabanları veya E-portallar hazırlanacaktır. 4 üniversitede kariyer günleri düzenleme, ortak projeler hazırlama, üniversite ile özel sektör arasında işbirliğini geliştirmek gibi faaliyetler düzenlenecektir" denildi.
 
DİKA açıklamasının sonunda, "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı 2013 Yılı Operasyon Teklif Çağrısı` kapsamında tahsis edilen fonların % 85`i Avrupa Birliği katkısı olarak, % 15`i ulusal kamu kurumları tarafından uygulanan operasyonlar haricinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanacaktır. Böylece Dicle Bölgesi`ne 2013 yılı itibariyle bu program kapsamında toplam 15 milyon 850 bin Euro kaynak sağlanması için sunulan dört adet proje teklifinin sonucu beklenmektedir" ifadeleri kullanıldı. (Veysi Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir