• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
Helal gıda çalışmaları Müslümanlar için ne İfade ediyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Genel merkezi Bursa`da bulunan Dünya Helal Birliği Genel başkanı Ahmet Gelir, Helal gıdayı ve Müslümanların helal gıda konusunda yapması gerekenleri anlattı.

 

\"Müslümanlar yediklerini içtiklerini Kuran`a ve sünnete göre belirlerler\"
Müslümanların yediklerini içtiklerini Kuran`a ve sünnete göre belirlediğini ifade Helal Birliği Genel başkanı Ahmet Gelir; \"Geçmiş dönemlerde gıdaların üretimi kolaydı. Tarlalardan üretilir en çabuk evde tüketilirdi. Ama öyle bir döneme geldik ki, tarladan daha çok fabrika, ürünü derlemeden, toplamdan çok formolize etme, bunları karışımlarla katkı maddeleriyle farklı bir tarafa götürme… İşte orada biz gıdaların içinde ne var bilmek istiyoruz\" şeklinde ifade etti.

 

Helal Gıda çalışmalarının Malezya, Endonezya ve İran`ın başını çektiğini vurgulayan Gelir; \"2011 yılından itibaren İslam ülkeleri standart ve metroloji enstitüsünün resmiyet kazanmasıyla beraber yeni bir yere doğru gitmeye başladı. Yani artık mal ve hizmetlerin İslam ülkeleri arasında yeniden tahlil edilmeden rahatça dolaşabilmesini sağlayacak bir tek logoyla İslam ülkelerinde ya da Müslüman topluluklarında gıdaların tüketilmesine kolaylık getirecek bu anlayış bir gıda standardının zorunlu hale gelmesine doğru bizi götürdü.

 

\"Türkiye gibi şuanda 33 İslam ülkesi bu sistemin içinde yer alıyor\"
Şuanda Dünya Helal Birliği olarak İslam ülkeleri standart ve metroloji enstitüsünün uyguladığı standartlarını uyguladıklarını belirten Gelir; \"Türkiye gibi şuanda 33 ülke bu sistemin içinde ve gıdaların hilesiz, zararsız ve İslam inancına uygunluğunu denetleyen bir projeyi öngörüyor\" dedi.

 

İngiltere, Fransa, Almanya, Amerika ve İsrail`in her yıl İslam ülkelerinden 15 milyar doları alıp götürdüğünü belirten Gelir, bu paranın İslam ülkelerinde kalabilmesinin ortak bir standardın hayata geçirilmesine bağlı olduğunu söyledi. Gelir, \"En azından yabancı bir grubun kibirle, gururla gelip bize akıl vermesi yerine kendi akademisyenimizin, kendi bilim adamımızın, iktisadiyatımızın, sahadaki uygulamacımızın anlayışı standarda yansımış olacak ve kendi insanımız ürünlerini yine Müslümanlara denetletmiş olacak\" dedi. (Zeki Aras -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir