• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
Köylüler üzüm bağlarını budamaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Midyat`ta çiftçiler üzüm bağlarını budamaya başladı. Köylüler, geçen yıla oranla bu yıl hava sıcaklığı nedeniyle erken bağ budama işlemine başladıklarını söyledi.

Bağ budamasıyla ilgili görüştüğümüz Acırlı (Derizbin) köyünde ikamet eden Abdullah Akar (55), "Midyat kuru üzümü, pekmezi ile meşhur olan bir İlçe… Üzümün, kuru üzümün, güzel yetişmenin sırrı bağın budamasındadır. Eğer bağ budama zamanında iyi bilen kişiler tarafından budanmazsa bağ gücünü kaybeder ve iyi verim alınmaz. Ben bu işi çocukluğumdan beri yapıyorum" dedi.

"Bağ budamanın 4 türlü tekniği vardır
Bağ budamanın 4 türlü tekniği olduğunu ifade eden Akar, "Eğer üzüm verimi çok olsun derseniz ona göre gözünü iyi ayarlamak gerekir. Yok, eğer dalları ve kökü güçlensin derseniz o ayrı budanır. Budarken destek amaçlı bağın kendi dalından dirsek desteği verilir, asma gibi kollarını uzatacaksan o ayrı budanır, birde güçlü üzüm dallarından yatırma yapılarak başka yere nakil yapılır, buda sır dolu bir çalışmadır. Bağcılıkta toprak çok önemlidir, hangi üzüm hangi toprakta yetişir bunu bilmek gerekir. Eğer üzümlerin çürümemesini istiyorsan kıştan üç kere ilaçlama yapılır. Yazın üç kere kıvamını bilinçli olarak ayarlayıp kükürt atılır, yani bunları anlatmakla bitmez,insan bizzat yaşayarak ve takip ederek bağcılıkla ilgili her şeyi öğrenilebilir. Ama bağ budama gerçekten teknik ve tecrübe ister, bıçkıyı her adam 180 derece kullanamaz, budama makasları bazen iyi olmuyor, onu da iyi bilmek gerekir" dedi. (M. Sait Başaran - İLKHA)
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir