• DOLAR 32.512
  • EURO 34.602
  • ALTIN 2495.174
  • ...
Cizre Müftülüğü ve 8 caminin elektriği borcundan dolayı kesildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şırnak’ın Cizre ilçe merkezinde 8 cami ve müftülük binasının elektriği, Dicle Elektrik A.Ş. (DEPSAŞ) tarafından “ödenmeyen borçlar” nedeniyle kesildi. Camilerin elektriğinin kesilmesine tepki gösteren vatandaşlar, halkı Müslüman olan bir ülkede, camilerin bu duruma maruz kalmasının utanç verici olduğunu belirttiler.

 

İbadethane olan caminin elektriğinin kesilmesinin ve minarelerin ezansız bırakılmasının büyük bir vebal olduğunu ifade eden cami cemaati, devletin sadece camilerdeki aydınlatmaları değil, ısınma ve soğutma giderlerini de karşılaması gerektiğini vurguladı.

“Elektrik kesildiği için caminin su ihtiyacı karşılanmıyor”

Şeref Sönmez

Meydan Başı Camisi cemaatinden Şeref Sönmez "Camimizde büyük bir sıkıntımız var, cami susuz, elektriği yok. Bundan dolayı bayağı bir sıkıntı yaşıyoruz. Camilerimizde ezanlar dinmesin, ezanlarımız susmasın istiyoruz. Cami cemaati olarak yetkililerden ricamız buna bir el atmaları ve önce bu su sıkıntısını, elektrik sıkıntısını gidermeleridir. Elektrikler kesildiği için caminin su dinamosu çalışmıyor. Su deposunda da su kalmamış. Vakit namazı olduğu için millet camiye geliyor su yok, afedersiniz tuvalete gidiyor su yok.  Mümkünse yetkililerden rica ediyorum buna bir el atsınlar. Cizre gibi mübarek bir şehirde böyle bir sıkıntının olması gerçekten iyi değil. Su olmadığı için namaz kılamayacaklar, abdest alamayacaklar. Şu an Cizre'de 8 tane caminin elektriği kesilmiş, müftülük de dâhil buna. Elektriği kesilen camilerde ne namaz kılanabiliniyor ne de ezanlar okunuyor. Bundan dolayı yetkililerden ricamız elektriği kesilen 8 tane caminin borçlarının ödenmesi ve bir daha böyle bir sorunun yaşanmaması için gereken tedbirlerin alınması.” dedi.

Selim Yiğit

Namaz kılmak için camiye geldiğini söyleyen Selim Yiğit "Ezan okundu, şu anda 20 dakika geçti. Abdest alacağız, su yok, elektrik yok. Cizre sıcağında camilerimize yapılan bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz. İnan ki ter içinde kalmışız. İki günden beri elektrikler kesik. Allah'ın evinin elektrikleri kesilir mi? Sen nasıl para alırsın camilerden?" şeklinde konuştu.

“Allah'ın evinin kapısına elektrik borcundan dolayı kilit vurulmamalıdır”

Abdullah Kurami

İki gündür caminin elektriksiz kaldığını belirten Abdullah Kurami "Cizre'nin Kale Mahallesi'nde bulunan Meydan Camisi'nin elektriği borcundan dolayı kesilmiş. Elektrikler kesildiğinden dolayı sular akmıyor. İçerisindeki klimalar, vantilatörler çalışmıyor. Her ne sebeple olursa olsun bir caminin, Allah'ın evinin kapısına elektrik borcundan dolayı kilit vurulmamalıdır. Biz vatandaşlar olarak bunu yadırgıyor ve kınıyoruz. Türkiye'de bütün kurumların elektrik borcunu devlet ödüyorken camiye geldiğinde niye yetkililer buna sahip çıkmıyor. Bununla birlikte Cizre'de bildiğimiz kadarıyla 8-9 caminin elektriği kesilmiş. Biz vatandaşlar olarak şu an camiye gelmişiz, ibadetimizi, namazınızı kılmak için maalesef sular kesik olduğu için elektrik olmadığı için ibadetimizi yerine getiremiyoruz. Vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Diyanet kurumu üvey evlat mı ?”  

Kurami "Cizre'de bir Melaye Cezeri’nin heykeli yapılacak. Yapılacak heykele milyarlarca lira harcanacak. Konu camiye ya da müftülük işine geldiğinde yetkililer bu kurumu üvey evlat olarak görmektedir. Gereken ödemeleri yapılmamaktadır. Gördüğünüz gibi şu an belediye tankerle su getirmiş. Deyim yerinde ise 'taşıma su ile değirmen dönmez.' Getirilen su bir saatlik bir ihtiyacı karşılayacak durumda.  Camii'nin kapısına kilit vuruldu, ezanların susmasına sebep oldu ya da elektriği kesildi ikisi arasında fark yoktur. Bu camilere gereken ödemelerin yapılıp ibadete açılmasını istiyoruz.” dedi.

“Taksim Camisi beni ne kadar gururlandırdıysa camilerin elektriğinin kesilmesi bizleri bir o kadar üzdü”

Serdar Elçin

Borç bahane edilerek kesilen elektriğin hiçbir bahanesi olmadığını dile getiren Serdar Elçin "Maalesef Cizre’mizde müftülük binasıyla beraber 8 caminin elektriğini kesmişler. Zaten aşırı sıcak bir yer olan Cizre'de durumu daha zor bir hale getirdiler. Bunun ne vicdani bir boyutu var ne inanç olarak bir yönü var. Hangi akla binaen camilerin elektriği kesiliyor anlamakta zorluk çekiyorum. Burada kim cezalandırılmak isteniyor, halk mı, Diyanet mi, camiler mi? Halkın, TEDAŞ’ın haksız ve aşırı yüksek faturalarından dolayı büyük bir tepkisi var. Şimdi görüyoruz ki bu zulüm yeni bir boyut kazanmış ve bazı camilerin elektrikleri, caminin borcu olduğu bahane edilerek kesilmiş durumda. Bazı camilerin 3 haftadan fazladır elektrikleri yok ve cami cemaati ezan sesinden mahrum kalmıştır. Cizre’de yaşayan biri olarak yeni açılan Taksim Camisi beni ne kadar gururlandırdıysa camilerin elektriğinin kesilmesi bizleri bir o kadar üzmüştür. Buradan Sayın Cumhurbaşkanı'na bir çağrım olacak. Biliyorum siz camileri seven, camilerin dolmasını isteyen ve ibadet bilinci olan bir şahsiyetsiniz. Ne Cizre’mizi ne de camilerimizi, kendi heva ve hevesi için camilerin elektriğini kesecek kadar ileri giden para perestlerin insafına terk etmeyin. Bu yanlışa müdahale edin yoksa buna göz yuman her kim varsa, bu sıcakta elektriği olmadığı halde terden ıslak bir vaziyette camilerde ibadet eden halkın beddualarına muhatap olur.” dedi.

Öte yandan aldığımız bilgilere göre Cizre’de müftülük binası dahil 8 caminin borcundan dolayı elektriklerinin kesildiği ve toplam borcun bir milyon 400 bin TL olduğu belirtildi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir