• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İran BM'de oy kullanma hakkının geri verilmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD’nin uyguladığı tek taraflı bankacılık yaptırımları nedeniyle ödeme yapılmadığını belirterek, İran’ın oy hakkının iptal edilmesinin kabul edilmez olduğunu belirtti.

Zarif, “Sizin ve aslında tüm dünyanın bildiği üzere, İran halkı, Trump yönetiminin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilme kararının ardından (ve bugüne kadar halefi tarafından pazarlık aracı olarak kullanılan) en eşi benzeri görülmemiş ekonomik savaşa (aslında ekonomik terörizm) maruz kalmıştır." ifadelerine yer verdi.

İran halkının BM’de oy kullanma hakkından mahrum bırakılarak cezalandırılmasını “mantıksız ve yanlış” olarak nitelendiren Zarif mektubunda, “İran halkı, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesinin baskısı sonucu (bırakın BM borcunu ödemeyi) tıbbi ilaç ve gıda satın almak için para ve mali kaynaklarını aktarmaya zorlanıyor. Ne yazık ki BM Sekreterliği son 3 yılda bu insanlık suça karşı kayıtsız kalmıştır.” dedi.

Birleşmiş Milletler 'in kurucu üyelerinden birinin, başka bir devletin yasadışı ve tek taraflı eylemlerinden kaynaklanan, kontrolü dışındaki koşullar nedeniyle haklarından mahrum bırakıldığından duyduğu üzüntüyü dile getiren Zarif, "BM Antlaşması, Genel Kurul'a ödeme yapmayan üyenin kontrolü dışındaki koşullardan kaynaklanıp kaynaklanmadığına karar verme yetkisi verir; bu durumda üye ülke yine de oy kullanabilecektir. Buna göre, İran, oy hakkının askıya alınmasını reddediyor. İran yönetimi ABD'nin dayattığı tek taraflı ve illegal yaptırımlar kaldığı takdirde Birleşmiş Milletlere ve diğer uluslararası kuruluşlara olan borçlarını ödemek için elinden geleni yapacaktır." diye konuştu.

Daha önce Birleşmiş Milletler 'den yapılan açıklamada aralarında İran'ın aralarında olduğu 5 ülkenin aidatlarını zamanında ödeyemedikleri için oy kullanmaya hakları olmadığı belirtilmişti. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir